Vandaag de dag leven we in een snel ontwikkelende maatschappij. De attention economie draait om ons heen, en schreeuwt om aandacht in een hunkering naar data. Zelf word ik overal gevolgd. Als een slak trek ik een dataspoor achter mij aan wanneer ik over het internet surf. Met likes en clicks zet ik zelf marketingbewegingen in actie. Kapitalistische systemen lijken menselijke waarden te vergeten en creëren doelbewust verslavingen. Vingers tikken tekens alsof ons leven ervan afhangt. Berichten verwelkomen ons op alarmerende wijzen. Informatie spoelt achter elkaar aan en verstikt ons hersencellen. Gedachten vinden moeizaam ruimte, terwijl we geleefd worden door andermans brein. Langzaamaan verander ik, als persoon, in een waardevol informatiemolecuul vol datacellen. De kritiek op grote technologische bedrijven wordt met de week heviger. Door de jaren heen heeft technologie ons veel goeds gebracht in de zin van efficiëntie en snelheid, maar langzaamaan worden de sporen steeds meer zichtbaar. Met mijn social designconcept wil ik de discussie over wie wij als mens willen zijn aanwakkeren. En hiervoor heb ik Doctor Cloud in het leven geroepen.

Bij Doctor Cloud kan eenieder zijn zorgen, onvrede en klachten over onze digitale wereld uitspreken. Last van een scheefgegroeide typeduim? Gevoelens van stress door de overvloed van online nieuws? Dan bent u bij Doctor Cloud aan het goede adres! Doctor Cloud voert een spiksplinternieuw nieuw beroep uit afgestemd om de tijd waarin we nu leven. In zijn mini-ziekenhuis nodigt Doctor Cloud u uit om samen na te denken over onze technologische toekomst. Het ziekenhuis is een theatrale installatie die bestaat uit een wachtkamer en spreekkamer. In de wachtkamer wordt patiënten door middel van een test gevraagd naar hun normen, waarden, identiteit en rituelen in de online wereld. In de spreekkamer volgt daarna het resultaat en de diagnose van Doctor Cloud. Deze diagnose bestaat uit een potentiële toekomstige ziekte waaraan de patiënt lijdt. Een ziekte die in lichte mate al aanwezig is in de maatschappij maar zich exponentieel zal ontwikkelen door de groei van de digitale wereld. Doctor Cloud biedt u de kans uw eigen gezondheid en digitale toekomst te bespreken. Het idee is om met deze kunstzinnige installatie met een knipoog ons huidige gedrag te bevragen. Ga in gevecht met uw eigen lichaam, waarden en principes. Strijd samen voor een gezondere toekomst in samenspel met technologie.
drcloud-wit-icoon2.png
Logo Doctor Cloud
Animatie wachtkamer Doctor Cloud
Cisco Schepens

Cisco Schepens

05 mei 1995
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Met mijn empathisch vermogen staan mijn voelsprieten altijd aan. Ik neem mijn omgeving in mij op en maak werk over sociale onderwerpen die mij aangrijpen. Geïnspireerd door texturen, geluiden, verhalen en mensen geef ik mijn concepten kleur. Concepten waarin ik experiences ontwerp die vragen stellen over de wereld om ons heen. Het is mijn kracht creatieve geesten te verbinden en verschillende gedachten samen te vormen tot een geheel. Met veel enthousiasme werk ik aan projecten als creatieve events en kunstinstallaties om de wereld om mij heen een stukje mooier te maken.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Wanneer ik mijn ogen dicht doe en wegdroom zie ik een kasteel of grote boerderij voor me. Je loopt het terrein op en ontspant je spieren. Ook al ben je hier niet thuis, je bent thuis. Een plek waar men samen werkt aan ideologische toekomstbeelden.
  Met behulp van multidisciplinaire experiences wil ik creatieve verhalen ontwikkelen die gedachten over sociale thema’s doen opvlammen. Het zijn de dromen die de mens in leven houden.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  In mijn tijd op de HKU genoot ik ervan ruimte te krijgen mijzelf te ontdekken. Hoewel ik in het eerste jaar redelijk sceptisch tegen onze lessen visieontwikkeling opkeek, merk ik in jaar vier dat dit hetgeen is wat mij als persoon onderscheidt. De afgelopen jaren genoot ik van de eindeloze vrije brainstormen met klasgenoten die uitdraaiden op de meest onmogelijke concepten en gegarandeerd bier. De creatieve sessies zie ik als een spel waarin ik met diverse Design Thinking-technieken een strategie bedenk. Met de juiste strategie kun je de creativiteit binnen een groep naar een hoger niveau tillen, een nieuwe energie aanboren, en samen te gekke dingen bedenken. Dat gevoel en die vrijheid, dat is waar ik voor creëer.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Niet van toepassing.