Tijdens mijn afstudeerproject (meesterproef) stond het ontwikkelen van een onderwater virtual reality (VR) bril centraal. Dit heb ik gerealiseerd in samenwerking met de non-profit startup The Dolphin Swim Club. Zij ontwikkelden een film waarbij het mogelijk is om te zwemmen met dolfijnen in 360 graden VR. Mijn betrokkenheid binnen dit bedrijf kreeg vorm tijdens het uitvoeren van een derdejaars stage. Tijdens deze stage raakte ik gefascineerd door VR en schreef ik een gesubsidieerd haalbaarheidsonderzoek voor de onderwater VR-bril. Dit rapport was de directe aanleiding voor het daadwerkelijk ontwikkelen van een dergelijke bril, met als hoofddoel om een alternatief te ontwikkelen voor zwemmen met dolfijnen.

Met The Dolphin Swim Club en een externe productontwikkelaar is in de zomer van 2017 door middel van 3D-printtechnologie een onderwater VR-bril geproduceerd. Dit prototype bleek operationeel en vormde het startpunt van mijn meesterproef. De toepassingen van dit prototype ontwikkelden zich snel. Het werd duidelijk dat de werking van onderwater VR in combinatie met het zwemmen met de ‘figuurlijke’ dolfijnen een ontspannende werking heeft op de gebruiker. Kansen werden ontdekt om dit product als aanvulling op bestaande aquatherapieën binnen de zorgsector te implementeren. Je kunt hierbij denken aan revalidatiedoeleinden, ontspanningsdoeleinden en als afleidingstherapie tijdens de behandeling van brandwonden. Daarbij ontdekte ik kansen voor het gebruik van de waterproof VR-bril als entertainmentmiddel, trainingsmiddel voor astronauten & duikers, en zijn er culturele opties beschikbaar binnen musea.

Tijdens de meesterproef dook ik in de rol van een projectmanager met ‘connecting elementen’. Dit verbindende karakter van mijn meesterproef was voor mij belangrijk, omdat ik specifiek in deze kwaliteit wilde afstuderen. De activiteiten die doorlopen zijn voor het tot stand laten komen van nieuwe verbindingen ten behoeve van het ontwikkelen van de onderwater VR-bril, zijn: het bouwen van een netwerk van expertise, feedback vertalen naar ontwerpkansen, partners koppelen aan deze kansen, vertalen van opdrachten naar partners, bezoeken van zorginstellingen, organiseren van workshops, de waarde hiervan meten, het intensiveren van huidige samenwerkingsverbanden en het exploreren van andere implementatiemogelijkheden. Alleen door concreet nieuwe verbindingen aan te gaan, kon dit innovatieve product verder ontwikkeld worden. Een van de belangrijkste verbindingen die hiervoor gerealiseerd is, is bijvoorbeeld het koppelen van de duikwereld met de VR-sector.

Tijdens de meesterproef was dus niet alleen het ontwikkelen van het product zelf aan de orde, maar ook het implementeren van de waterproof VR-bril binnen de zorg en elders. Naast deze twee pijlers ben ik in samenwerking met SPH-studenten een onderzoek gestart naar de werking van deze ervaring op licht verstandelijk beperkte mensen. Gedurende het proces waren er – vanzelfsprekend – uitdagingen en mogelijkheden. Een uitdaging was bijvoorbeeld de bril te produceren van oceaan gerecycled plastic & ghostnets. Uiteindelijk zijn er in het prototype zelf nog geen fysieke veranderingen tot stand gekomen, maar ik heb wel het fundament gecreëerd voor een operationeel netwerk vol expertise.

De presentatie van deze meesterproef is een tussen meting. Het proces gaat naar verwachting nog enige tijd door. Ik hoop in de toekomst de waterproof VR-bril te presenteren, waarbij rekening gehouden is met alle uitdagingen en kansen.
Deze video geeft een heldere uitleg over de waterproof VR. Het is verteld vanuit de kunstenares Marijke Sjollema, die de bedenker is van het concept.
Michael Hildering

Michael Hildering

17 januari 1995
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Mijn specialisme is het maken van nieuwe verbindingen. In HKU-termen zou je mij een Connector kunnen noemen. Het bedenken van nieuwe ideeën en deze toepassen door verschillende sectoren aan elkaar te verbinden is waar ik uniek in ben. Daarbij ben ik constant op de hoogte van disruptieve innovatie, en probeer ik de vertaling te maken naar begrijpelijke taal. Gedurende mijn studieloopbaan heeft deze kwaliteit zich ontwikkeld. In het werkveld heb ik hier al vaker de vruchten van mogen plukken. Cross-overs tussen; virtual reality, de zorgsector, de natuur, de culturele sector, de duikwereld en de 3D-print sector zijn gerealiseerd.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Mijn grootste ambitie is het vinden van een plek die ruimte biedt voor mijn creatieve geest. Of ik hiervoor zelf ga ondernemen of een gepaste baan moet vinden is nog onduidelijk. Ik wil de manier hoe we leven verbeteren, infrastructuren omgooien, duurzaamheid als de standaard maken, nieuwe technologieën omarmen en innovaties mogelijk maken om zo de kwaliteit van het leven te optimaliseren. Door verbindingen te maken, die er nog niet zijn, verwacht ik te kunnen bijdragen aan het efficiënter inrichten van het leven zoals wij dit nu kennen.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  De HKU heeft me geleerd dat je niet moet wachten tot kansen je aanvliegen. Vier jaar lang staat het ontwikkelen van je visie centraal binnen deze studie. Deze vrijheid omarmen om zo je echte fascinaties te ontdekken is een kernelement geweest binnen mijn persoonlijke ontwikkeling. Constant reflecteren en evalueren lijkt een moeizaam proces, maar hier serieus voor gaan zitten brengt een immense kennis met zich mee. Ik heb gemerkt dat de studie onwijs veel raakvlakken heeft met een grote behoefte in het zakenleven namelijk; creativiteit. Robotisering van de toekomst kan namelijk veel vervangen, maar creativiteit hoort hier nog niet bij! Het tot stand brengen van concepten en ideeën door gebruik te maken van creatieve methodes en strategieën heeft me geholpen de context van problemen te begrijpen. De vertaling van problemen naar kansen is in mijn ogen nog relevanter. Met een paar kansen ben je er nog niet. Mijn praktische werkervaring tijdens deze studie heeft me geleerd dat je deze kansen kunt verwezenlijken, zonder inhoudelijke (hoogstaande) kennis te hebben. Een juiste balans tussen kennisverdieping en kennisverbreding was hierbij gewenst. Tot slot was mijn keyfactor: maak verbindingen, die er nog niet zijn. Het aanleggen van een gigantisch netwerk heeft me hierbij geholpen, ik zou daarom ook iedereen adviseren; “Je kan niet snel genoeg beginnen met het bouwen van je eigen netwerk!”

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Haalbaarheidsonderzoek Waterproof VR (gesubsidieerd project van het SNN)
  SIGGRAPH Award 2018 (Meest innovatieve concept op La Val Virtual, mede ontwikkeld door mij)