In deze video installatie neem de kijker mee in het creatieproces van een kopieerapparaat. Kopieerapparaten zijn in eerste opzicht wat saaie en alledaags apparaten. Maar wat er binnen in die apparaten afgespeelt is magisch. Met dit werk wil ik je laten onderdompelen in het kopieerproces, laten zien hoe beelden door het apparaat worden getransformeerd tot dots en pixels. Door honderden kopieën achter elkaar te zetten ontstaat er een frame by frame animatie. Bewegend beelden waarin elke frame weer een kopie is van het vorige. Zo is te zien hoe het apparaat een landschap van dansende patronen en structuren laat ontstaan.
Simon Groot Kormelink

Simon Groot Kormelink

02 mei 1990
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Mijn werk ontstaat vanuit een nieuwsgierigheid en verwondering voor grafische en vervreemdende beelden. De stroom aan beelden waarmee we dagelijks mee worden overspoeld, ontstaan op een digitale en vluchtige manier. Deze beelden, bestaande uit dots en pixels zijn gemaakt en bewerkt tot in de perfectie met behulp van digitale foto, videocamera’s en software. Het is juist die “perfectie” van beelden waar ik door middel van mijn werk van af wil wijken. Geïnspireerd door experimentele film en experimentele fotografie werk ik graag met analoge en grafische technieken. Naast dat ik dit een prettige en intuïtieve manier van werken vind, ontstaat er door het gebruik van deze technieken ruimte voor het element van toeval. Ruis en imperfecties dragen bij aan unieke en vervreemdende beelden. Mijn doel is om mysterieuze beelden te creëren waarin je jezelf als kijker in kan verliezen.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Voor nu wil ik mezelf focussen op het maken van nieuw werk en mijn ontwikkeling als autonoom kunstenaar. Ik hoop mezelf te kunnen blijven verwonderen, door te experimenteren met abstracte film, fotografie en analoge technieken. Het zou mooi zijn als ik via exposities die verwondering kan overbrengen op anderen. Voor de komende jaren heb ik in ieder geval nog genoeg ideeën en mogelijkheden te onderzoeken om beelden te maken.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Wat zeker is is dat ik als maker nog niet uitgeleerd ben. Naast dat ik veel andere inspirerende makers heb ontmoet tijdens mijn studie is het belangrijkste dat ik heb ontdekt wie ik als maker ben en waar mijn kracht ligt. Ik heb kunnen onderzoeken hoe mijn creatieve proces in elkaar steekt, waar mijn interesses en fascinaties liggen en wat mij drijft als kunstenaar.
  Ik heb mijn eigen niche als maker gevonden, Dat is heel waardevol voor mijn verdere ontwikkeling als kunstenaar.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  SCRPR #2.5 - KASK School of Arts, Gent 2017