NOZEM Audio/CueSpot.
Binnen NOZEM Audio verzorgt Bas de muziek voor films en andere media. Ook componeert hij meerdere autonome werken die live worden uitgevoerd door orkest en koor. Hiernaast ontwikkeld hij een systeem om de samenwerking tussen filmmaker en componist en uiteindelijk de hele totstandkoming van mediamuziek te verbeteren. Zijn collega’s en hij maakten een promofilm als ‘MVP’ en zijn vergevorderd in een subsidietraject om een uitgebreid onderzoek voor deze applicatie te financieren.
Bas van Win

Bas van Win

14 februari 1992
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik ben een gedreven componist en ondernemer. Van jongs af aan speel ik hoorn in verschillende orkesten. Naast klassiek en jazz luister ik naar verschillende stijlen moderne en populaire muziek. Mijn composities bevatten klassieke en moderne elementen. Ik haal plezier en inspiratie uit samenwerken en ben sociaal erg sterk. Dankzij mijn grote muzikale netwerk werk ik veel samen met instrumentalisten. Door op een improviserende manier met instrumentalisten audio op te nemen en dat later hevig te bewerken kom ik op interessante en vernieuwende muziek. Door samenwerkingen, binnen en buiten mijn discipline, weet ik als geen ander hoe belangrijk communicatie is. Mijn motto: doe wat je zegt en zeg wat je doet. Naast het componeren van muziek voor media, ontwikkel ik software om het totstandkomingsproces van muziek bij beeld te verbeteren. Door op metaniveau over dit proces na te denken onderscheid ik me van anderen.

  Samen met twee klasgenoten starte ik dit jaar twee bedrijven: Nozem Audio en CueSpot.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Over vijf jaar wil ik naam hebben gemaakt met een duurzaam compositiebedrijf. Ik wil primair bezig zijn met compositie voor beeld maar daarnaast ruimte hebben om te experimenteren met nieuwe (technologische) ideeën en kunstvormen. Het zou voor mij ideaal zijn om afwisseling in werk en een balans tussen artistieke vrijheid en goed betaalde opdrachten te hebben. Een andere droom van mij is om zelf gecomponeerde muziek live te laten uitvoeren door professionele muzikanten. Ik hoop over vijf jaar nog steeds vele (muzikale) samenwerkingen aan te gaan met componisten, instrumentalisten, ensembles en orkesten.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  HKU heeft voor mij een nieuwe wereld geopend. Dankzij HKU Muziek en Technologie is mijn muzikale kennis verbreed en mijn netwerk uitgebreid. Ik leerde niet alleen technologische en compositorische skills, maar ook waar ik artistiek en professioneel als mediacomponist voor sta. Mijn stage bij Audentity gaf mij een waardevolle kijk in de beroepswereld en aan het einde van het derde jaar kon ik mijn vergaarde kennis goed toepassen op een groot project met een einduitvoering in het EYE in Amsterdam. Ik krijg in het vierde jaar de mogelijkheid om het dubbelprofiel maker en ondernemer te volgen. In dit laatste jaar leer ik veel over ondernemen en alles wat daarbij komt kijken. De docenten van HKU Muziek en Technologie konden mij door de gehele opleiding goed motiveren en uitdagen. Ik kijk terug op vier leerzame en inspirerende jaren met goede en persoonlijke begeleiding.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Op dit moment werk ik aan meerdere studentenfilms waaronder veel afstudeerprojecten. Ik heb een groot en divers portfolio opgebouwd door mee te werken aan (professionele) reclames, documentaires, (korte) films en animaties. Daarnaast heb ik vele autonome composities gemaakt. Zo heeft het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck zijn compositie uitgevoerd in het Muziekgebouw aan het IJ, wat geregistreerd is voor CD. Ik componeer voor koren, fanfareorkesten en verscheidene ensembles zoals het Keuris Ensemble. Verder heb ik tijdens de opleiding meerdere solo stukken geschreven voor onder andere basklarinet en cello. Op zijn websites basvanwin.com en nozemaudio.com is werk van hem te beluisteren.