In het examenjaar heeft Jeroen samen met Bas van Win en Devin de Vries het compositiebedrijf NOZEM Audio opgericht en zijn ze bezig met het ontwikkelen van CueSpot. NOZEM Audio heeft dit schooljaar muziek verzorgd voor 13 films, 1 theatervoorstelling, een fanfareorkest, een koor, een sportvereniging en een podcast. Het portfolio dat hieruit voortvloeit is Jeroens eindexamenwerk.
Bekijk hier de showreel van Nozem Audio
Bekijk hier de promofilm van CueSpot
Jeroen Jaspers

Jeroen Jaspers

11 mei 1995
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik ben componist voor de media en heb samen met Bas van Win en Devin de Vries afgelopen jaar twee bedrijven opgericht: Nozem Audio en CueSpot.
  Ik onderscheid me van andere mediacomponisten door veel verschillende akoestische instrumenten te leren, te spelen en op te nemen. Hiermee maak ik organische composities die subtiel het beeld ondersteunen. Mijn composities zijn vrijwel altijd een combinatie tussen uitgedachte bewegingen en geïmproviseerde partijen waardoor telkens weer nieuwe ideeën naar boven komen. Door de samenwerking met mijn medecomponisten ontstaan er interessante fusies van de stijlen die zij beheersen.
  Naast componeren voor media ben ik bezig met het ontwikkelen van software waarvoor ik op een meta-niveau over de samenwerking tussen filmmaker en componist nadenk. Dit maakt me bewust van de werking van de filmwereld en hoe ik me daar als componist in moet positioneren.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Over vijf jaar wil ik een goed lopend bedrijf waarmee ik muziek maak voor projecten die zowel artistieke voldoening als genoeg geld opleveren. Documentaires, korte films en arthouse films hebben absoluut mijn voorkeur. Samen met mijn medecomponisten wil ik deze projecten realiseren in een mooie studio in of rond Utrecht. Ook zal CueSpot tegen die tijd een afgerond softwareproduct zijn. Ik streef ernaar om zijn instrumentencollectie op zijn minst verdubbeld te hebben en om al mijn vaardigheden naar een nog hoger niveau te tillen.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  HKU heeft mij een enorm palet aan vaardigheden geleerd. Niet alleen zijn mijn compositorische en productionele vaardigheden verbeterd, maar ik leerde ook hoe muziek in zijn algemeen in elkaar steekt. Het allerbelangrijkste waar HKU mij bij heeft geholpen is dat ik nu weet waar ik blij van word en goed in ben. Mijn kijk op muziek is enorm verbreed en daarmee ook mijn smaak. De docenten die zelf allemaal veel ervaring in het werkveld hebben wisten mij altijd met hun wijsheden te intrigeren. Ik prijs de HKU om het feit dat iedere student zijn of haar eigen stijl kan en mag ontwikkelen ondanks dat dat altijd een moeilijk punt blijft bij een creatieve studie als deze.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Tijdens mijn schoolperiode heb ik muziek kunnen schrijven voor korte films, documentaires, commercials, theater, koren, een fanfareorkest, een podcast, een clublied, speelfilms, animaties, bedrijfsfilms en teasers. Een deel hiervan waren films van medestudenten en het andere deel waren externe opdrachtgevers. Ook heb ik tijdens zijn stageperiode bij Herman Witkam mee kunnen werken aan een paar van Nederlands grootste speelfilms, namelijk Dikkertje Dap en Mees Kees. Op dit moment ben ik druk bezig met het afwerken van een hoop afstudeerfilms en daarnaast is hij druk bezig met een subsidie-aanvraag voor het softwareprogramma CueSpot.