Ander thema

Zwarte vijvers

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Zwarte vijvers” gaat over het proces waarin ik de traumatische ervaringen die ik in mijn leven heb meegemaakt, aan het verwerken ben. Deze ervaringen hebben mijn zelfbeeld, lichaamsbeeld en wereldbeeld sterk beïnvloed. De afgelopen jaren zijn een zoektocht geweest naar een manier waarop ik deze ervaringen een plekje kan geven. Een zoektocht naar verbinding en begrip voor mezelf en mijn omgeving.

Artist statement

Op poëtische wijze doe ik onderzoek naar de ervaring van het mens-zijn. Door een esthetische beeldtaal vraag ik de kijker om te reflecteren op diepere emoties die we kunnen ervaren, deze kunnen fijn maar ook moeilijk zijn. De beelden ogen veelal menselijk, maar door de compositie en keuzes in het beeld hebben ze toch iets abstracts. Met mijn onderwerpen en beelden daag ik mensen op een zachte en kwetsbare manier uit. Hierin vind ik het belangrijk om de ruimte over te laten voor ieders eigen emoties.

Mijn werk is voor mij een manier om te helen, om de moeilijke ervaringen die ik heb opgedaan niet uit de weg te gaan, maar aan te kaarten en bespreekbaar te maken. Mijn positie als jonge, vrouwelijke maker in de kunstwereld staat daarin centraal. Thema’s die me zowel bezig houden zijn: seksualiteit en seksueel misbruik, psychologie en trauma, het menselijk lichaam en wat het betekent om vrouw te zijn. Ik voel dat het hierin belangrijk is dat de thema’s die mij bezig houden, ook actuele thema’s zijn. Deze thema’s onderzoek ik door zoal te lezen, te schrijven, te fotograferen en door materieel onderzoek te doen. Ik vind het interessant hoe verschillende materialen het verhaal dat ik wil vertellen, kunnen versterken. Voor mij komt een project pas tot leven als ik het kan aanraken.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik de bachelor Psychologie te hebben afgerond aan de universiteit en bezig te zijn met een master tot GZ-psycholoog of een opleiding somatic experiencing. De opleiding fotografie voelt voor mij als een zijweg die ik heb genomen. Schrijven en fotografen zullen altijd een deel blijven van mijn leven, maar ik zie mijzelf er niet mijn geld mee verdienen. Wel hoop ik een gedichtenbundel te hebben uitgebracht.

Geleerd tijdens de studie

Er zijn twee dingen waar ik heel erg dankbaar voor ben, die ik heb geleerd in mijn opleiding tot fotograaf. In onze opleiding werden we aangemoedigd om te experimenteren en om fotografie te benaderen in de breedste zin van het woord. Hierdoor heb ik mijn liefde voor materialiteit ontdekt en geleerd dat materiaal veel kan toevoegen aan het verhaal dat je probeert te vertellen. Ik ben dankbaar dat ze ons in de opleiding niet in hokjes wilden plaatsen maar ons de ruimte gaven om te ontdekken wat fotografie voor onszelf betekent.