Ander thema

‘Zoek het uit!’: een gespreksstarter en onderzoekstool in één om leesplezier onder jongeren te bevorderen.

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Hoe krijgen we jongeren aan het lezen!? Ik denk te weten hoe er een positieve beweging kan plaatsvinden in dit vraagstuk!

Wat als we de jongeren (op een speelse manier) vragen wat hun behoefte is en hoe het komt dat ze niet/weinig lezen? Wat als we samen met de jongeren ideeën gaan bedenken hoe zij meer kunnen gaan lezen? Kunnen we de jongeren dan meer eigenaarschap geven over het vraagstuk waardoor ze een actievere rol aannemen?

Tijdens mijn afstuderen heb ik een tool ontworpen genaamd ‘Zoek het uit!’ Deze tool kan gespeeld worden in de Nederlands les en dient als een gespreksstarter en onderzoekstool over lezen in de les. Tijdens deze tool worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over het huidige leesonderwijs. Welke stappen ondernemen ze bij het lezen van een boek en hoe voelen ze zich hierbij? Tijdens het spelen van de tool herkennen de leerlingen een obstakel moment en gaan ze samen ideeën bedenken over hoe dit beter/leuker kan worden. De uitkomsten zijn misschien wel het meest interessant voor de Nederlands docent: hij/zij ziet waar het fout gaat in het huidige leesonderwijs, kan in gesprek gaan met leerlingen over hoe het anders kan en pakt dit met de vakgroep Nederlands op zodat er een gezamenlijk doel ontstaat!

Kom je mij bezoeken op Exposure? Je kan mijn onderzoeksresultaten bekijken, 'Zoek het uit' uitproberen en met mij in gesprek gaan!

Artist statement

Ik ben Felice, enthousiasteling, verbinder, natuurliefhebber, maker, creatief onderzoeker, vragensteller, luisteraar, verteller.

Ik vind mensen mooi en ga graag met ze in gesprek. Wat zijn hun drijfveren, struikelpunten en hoe kunnen we samen een oplossing bedenken voor problemen waar ze tegenaan lopen? Ik ga het onderzoek samen aan en ben zelf een deelnemer van mijn eigen onderzoek. Mijn maakkracht (video, foto en grafisch ontwerp) zet ik in om te visualiseren, concreet te maken, te verspreiden en vooral om verbinding te stimuleren.

Ambities

Ik hou ervan om ‘kleine’ dingen te ontwerpen die zorgen voor een beweging in een groot complex vraagstuk. Op deze manier kan ik snel impact maken en heb ik de mogelijkheid tot uitbereiding. Ik zou het dus waanzinnig uitdagend en leuk vinden om de aankomende jaren meerdere complexe problemen te onderzoeken en daar iets voor te ontwerpen, waardoor een positieve beweging kan plaatsvinden binnen vraagstukken. En dit doe ik het liefst in een multidisciplinair team met mensen waar ik nog heel veel van kan leren. Daarnaast zou ik het ook heel leuk vinden om trainingen of les te geven over onderwerpen zoals bijvoorbeeld Design Thinking, omdat ik geloof dat deze creatieve manier van onderzoek doen de aankomende jaren steeds meer nodig zal zijn!

Geleerd tijdens de studie

Bij Design for Change and Innovation heb ik geleerd om maatschappelijke vraagstukken op een creatieve manier te onderzoeken. Ik heb mezelf als creatieve leider ontwikkeld. Mijn rugzak zit vol met creatieve onderzoekmethodes, kennis over hoe ik een complex vraagstuk kan aanpakken en ontwikkelde kwaliteiten. De tijd is nu aangebroken om te beginnen aan mijn bergwandeling met mijn bepakte rugzak!