Zorg en welzijn
Diversiteit en inclusiviteit

Zij die graag danst

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Dans is voor mij een manier om dichter bij mezelf te komen en om mijn gedachten beter te begrijpen. Ik leg mijn choreografieën vast door middel van houtskool en film, waardoor ik mijn bewegingen kan delen die nooit hetzelfde zijn. Elk ontwerp wat hieruit is ontstaan is geïnspireerd door mijn eigen ervaring met een trauma. Mijn werkmethode heeft mij geholpen om mijn emoties een plek te geven, omdat ik sommige dingen niet durfde te bespreken. Elk ontwerp toont een onderdeel van mijn verwerkingsproces. Door de combinatie van dans en ontwerp kan ik mijn verhaal delen met anderen en mensen bewuster maken van het belang om over een trauma te communiceren.

Artist statement

Als danseres en ontwerper gebruik ik houtskool en film om mijn choreografieën vast te leggen zonder muziek. Mijn expertise ligt in het verwerken van persoonlijke trauma's en het delen van mijn verhaal. Het fluïde en vervagende karakter van de houtskool symboliseert de kracht van een dans die nooit hetzelfde zal zijn en tegelijkertijd de onvoorspelbaarheid van het leven. We hebben niet altijd de controle over veranderingen en we weten soms niet wanneer het ophoudt. Elk ontwerp dat ik maak is geïnspireerd op mijn eigen ervaring en toont een aspect van mijn verwerkingsproces.

Voor mij is dansen een vorm van therapie en een manier om te communiceren zonder woorden te hoeven gebruiken. Door middel van dans en ontwerp kan ik een connectie maken met het publiek en mijn verhaal vertellen. Deze werkmethode heeft mij geholpen om mijn emoties uit te drukken die ik eerst niet durfde te bespreken. Door mijn ontwerpen te delen, hoop ik anderen te inspireren om over hun eigen ervaringen te vertellen en het publiek bewust te maken van het belang om over een trauma te communiceren.

Ambities

Na mijn studie is het mijn doel om mezelf verder te ontwikkelen en mijn expertise als danseres en ontwerper te vergroten. Ik wil mij professionaliseren in het geven van workshops op het gebied van traumaverwerking en persoonlijke ervaringen. Dit door middel van bijvoorbeeld kunst gerelateerde oefeningen (zoals mijn werk “Zij die graag danst”). Over een paar jaar zie ik mijzelf als iemand die anderen kan helpen door middel van dans en ontwerp. Het is mijn ambitie om meer ontwerpen te creëren die geïnspireerd zijn door verschillende ervaringen en om anderen bewust te maken van het belang van communiceren over een trauma of een andere ervaring. Naarmate mijn werk groeit en meer mensen bereikt, ben ik bereid om me in te zetten voor het vergroten van het bewustzijn over dit onderwerp. Dit zou kunnen betekenen dat ik samenwerk met organisaties die zich inzetten voor trauma en mentale gezondheid. In essentie is mijn ambitie om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving en het welzijn van mensen door middel van dans en ontwerp.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik mijzelf ontwikkeld op verschillende vlakken. Zo heb ik geleerd hoe ik ontwerp kan inzetten om krachtige communicatie te bewerkstelligen en verhalen op een impactvolle wijze kan vertalen. Hierbij heb ik ervaren hoe belangrijk het is om open te staan voor de perspectieven en verhalen van anderen en deze te integreren in mijn eigen werk. Deze vaardigheid is van onschatbare waarde gebleken voor mijn toekomstige carrière als danseres en ontwerper. Bovendien heb ik geleerd om onder druk te werken en doelgericht uitdagingen aan te pakken. Het stellen van prioriteiten en het effectief managen van mijn tijd zijn hierbij cruciaal gebleken. Al met al heeft mijn studie mij voorzien van waardevolle vaardigheden en inzichten die ik zowel professioneel als persoonlijk kan toepassen.