Diversiteit en inclusiviteit

Yu kon na sey lanki fu mi pranasi, ma yu no doro na mi lanpe. - Je bent langs mijn plantage gekomen, maar hebt niet werkelijk voet aan wal gezet.

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het kunstwerk geeft een inzage in het leven op de plantage, maar we hebben niet het leven geleid. Zo luidt de titel van ons werk.
Het idee voor dit wandkleed is tot stand gekomen in samenwerking met Peggy Bouva, mede-maakster van de podcast ‘De plantage van onze voorouders’. De voorouders van Peggy waren tot slaaf gemaakten in Suriname.
Wij, Joëlle en ik, hebben door middel van vooronderzoek en textielbewerking een conversation piece gemaakt en hopen hiermee te verbeelden, verbinden en mensen te inspireren hun eigen conversation piece te maken. Dit is onze specialisatie geworden.
Het wandkleed bestaat uit veel verschillende materialen en uitdrukkingen. Deels zijn deze aangedragen door Peggy en zij heeft ons heel veel wijsheden meegegeven over het gebruik van deze materialen en vormen, en de betekenissen hiervan. Onder andere over de agnisa's van Jane Stjeward-Schubert, de mamjo techniek, de Kankan tri, de kleuren etc.
Hiernaast is in het wandkleed de ontwikkeling van ons als makers terug te zien. We hebben bijvoorbeeld ons beginpunt verbeeld, wat zich in de loop van het maakproces heeft uitgebreidt naar verschillende lagen en perspectieven.

Artist statement

Samen met Joëlle Wagteveld ben ik een social engaged art project aangegaan. Ons specialisme is dat wij, door middel van textiel bewerking, verbeelden en verbinden. We hebben een wandkleed gemaakt dat tot stand is gekomen in samenwerking met Peggy Bouva. Het is een conversation piece geworden wat steeds zal blijven groeien.

Ambities

Het luisteren naar verhalen en het delen van verhalen is op dit moment iets wat ik ambieer. Mede door ons project heb ik geleerd hoe je textiel kan gebruiken als middel om deze verhalen te kunnen vertellen en hoe waardevol dat is, het verbindt en zorgt ervoor dat je jezelf en de wereld om je heen beter kan begrijpen. De connecties die hieruit voortkomen zijn onbeschrijflijk. Ik hoop dat ik dit over 5 jaar nog steeds doe en er een wereld aan personen met hun verhalen bij heb gekregen.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens deze studie is hoe waardevol het is om de connectie op te zoeken met mensen. Doordat ik geprikkeld en geïnspireerd raak door de mensen om mij heen maakt dat steeds iets nieuws in mij los. Die aanraking met elkaar heb je nodig om verder te komen, nieuwe dingen te kunnen ontwikkelen en creatief te blijven.