The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Voor mijn examenontwerp heb ik een audio, visuele installatie ontwerp gemaakt, gebaseerd op de theater tekst: ‘wat gebeurde’ van Gertrude Stein. De tekst heeft een geabstraheerde herkenning in zich. Het lijkt haast op een muziekstuk door het ritme wat het in zich draagt. Heeft heeft ontzettend veel menselijkheid in zich zonder dat het over een enkele persoon gaat. Het gaat veel meer over dingen, over gebeurtenissen, acties, emoties en gevoelens. Al deze dingen worden vermenselijkt door de persoonlijkheden die ze krijgen in de tekst.

Deze menselijkheid en de en alledaagsheid van de tekst is iets wat mij aanspreekt. Het draagt een poëzie en sensitiviteit in zich die wij allemaal herkennen. Daartegenover staat die soort absurditeit, de niet kloppende benoemingen of situaties. Het voelt haast ongrijpbaar hierdoor. Alsof er een soort cryptische code inzit die je moet ontcijferen. De wrijving die deze herkenning en en absurditeit creëert laat het voor mij voelen alsof we een droom ervaren. Er zit een deel van onmacht en ongrijpbaarheid in die we toelaten omdat het je overkomt. Net zoals dat je hebt in een droom. Je bent bijstaander van de situaties en gebeurtenissen die zich afspelen. Dit voel ik ook heel erg in de tekst. Het overkomt me, en ik heb geen andere keus dan het te accepteren. Er zit dus veel leven in de tekst en de cyclus van het leven komt naar voren door de verschillende faces die je gedurende het stuk doorloopt.

Artist statement

Als scenograaf en theatermaker zoek ik naar een sensitieve uiting in mijn werk en makerschap, waarbij ik aandacht besteed aan detail om een betekenisvolle ervaring te creëren. In mijn werk zoek ik naar een poëtische vertaling van alledaagse thematieken, menselijkheid, de connectie met natuur en de wereld om ons heen. Dit visualiseer ik in immersive theaterbeelden, Installaties en ervaringen.

Mijn ontwerpen zijn sferisch van aard, waarbij ik speel met een harmonieuze balans tussen vorm, textuur en ruimte. Ik ben gevoelig voor esthetiek en balans, waarbij ik streef naar het creëren van werken die zowel visueel aantrekkelijk als betekenisvol zijn.

Elk onderzoek begint vanuit een fascinatie voor een sferische lading die vaak gepaard gaat met materialiteit, waarbij ik tastbare en vatbare ervaringen creëer, vaak met input van zintuigelijke elementen: de voelbaarheid, geluid, kleur van materialen. Ook licht is een grote inspiratiebron die deze sferische gevoelens weergeeft.

Tijdens mijn creatieve proces probeer ik altijd te reflecteren op de stappen die ik maak. Ik heb een waardering voor productionele kwaliteit en vakmanschap. Natuurlijke elementen en vormen zijn vaak de inspiratiebron voor mijn werk. Deze organische esthetiek verweef ik in mijn ontwerpen.Naast mijn artistieke onderzoek, ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe thematieken en technieken die mij nieuwe mogelijkheden bieden om mijn makerschap te verdiepen en mijn creatieve visie tot uiting te brengen.

Grote inspiratiebronnen zijn voor mij kunststromingen zoals art nouveau, avant-garde en Bauhaus. Ook haal ik inspiratie uit architectuur, fotografie, de natuur en het leven onderwater.

Momenteel werk ik aan een installatie gemaakt van een composiet uit eierschalen. Dit begon vanuit een onderzoek naar duurzame materialen, waarbij ik wil laten zien wat op artistiek gebied mogelijk is. De cyclische thematiek uit deze installatie koppel ik aan de cyclische aard van theater: Het begint, het speelt en het eindigt. Dit wil ik spiegelen met het eierschalencomposiet. Het wordt gecreëerd, het leeft en het gaat dood. Met deze vergankelijkheid van het werk wil ik tonen dat het oké is als dingen een eigen levensduur hebben. Wij als mensen hoeven niet overal invloed op uit te oefenen, niet alles hoeft vereeuwigd te worden. Dingen mogen vergaan. Als maker maar ook als mens vind ik het belangrijk om bewust te zijn van mijn bijdrage aan het milieu, zeker met de grote impact van klimaatverandering.

In mijn voorgaande werken ben ik vaker bezig geweest met actuele thematieken zoals milieu, menselijkheid en de alledaagsheid van het leven. Ook de verbinding tussen de natuur en de wereld om ons heen zijn onderwerpen waaruit ik mijn inspiratie haal.
Zo maakte ik voor het What You See festival een fotoserie van alledaags straatbeelden. Deze foto’s heb ik vervolgens in een ‘paint by numbers’ uitvoering samen met de foto’s ten toon gesteld. Dit werk was een ode aan juist de ongeziene schoonheid in ons dagelijks leven, die we vaak missen omdat we het als normaal beschouwen.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik al veel te hebben bedacht, ontworpen, gemaakt en vormgegeven in het veld van theater.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie heb ik mij veel ontwikkeld op het gebied van scenografische blik en makerschap.

WHAT IS AN EGG,

In mijn zoektocht naar het ontwikkelen van een biologisch afbreekbaar materiaal, ben ik uitgekomen op het creëren van eierschaal composiet. Mijn onderzoek startte vanuit mijn vraag naar ecologische en duurzame ontwikkeling binnen scenografie en makerschap. Het uiteindelijke materiaal wat voortkwam uit dit onderzoek, heb ik ingezet als materiaal voor mijn ontwerp. Dit is ook onderdeel van mijn onderzoek; is dit materiaal ook toepasbaar? Alle objecten uit mijn ontwerp bestaan volledig uit eierschaal composiet. De cyclische aard van de tekst relateert voor mij sterk aan de cyclische aard van het proces en het materiaal.

Ik vind het belangrijk dat wij in onze sector meer nadenken en ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Materiaal recyclen is natuurlijk al een hele goede stap maar ik geloof dat er zeker nog veel stappen op te behalen zijn. Ik geloof dat het lastig kan zijn om als maker en ontwerper hier bewust mee te starten omdat het ook enige tijd vraagt om hierin te ontwikkelen. In het begin van dit onderzoek was ik bang dat het mijn creatieve proces zou belemmeren. Ik heb dit niet op deze manier ervaren omdat het materiaal mij ook juist veel nieuwe uitingen en gaf. Ik geloof dat wij als scenograven ook juist onze creativiteit juist kunnen inzetten om tot nieuwe ontwikkelingen te komen, of bestaande op een andere wijze in te zetten en zo te tonen wat er nog meer mogelijk is.