Ander thema

wanneer nooit meer... een mooie herinnering wordt

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik mis je.
Ik wist het al een tijd.
Dat ook jij moest gaan.
Je hebt me wel geïnspireerd.
Al had ik liever gehad dat je dit op een andere manier had gedaan.

Begin dit jaar viel ik in een zwaar rouwproces. Ik merkte dat dingen die ik ervaarde gedeeld werden door anderen, maar vaak niet werden uitgesproken. Rouwen doen we allemaal, iedereen op zijn eigen tempo en manier. Rouw kan veel impact hebben en je ook veranderen. Toch wordt er niet vaak over rouw gepraat. Maar waarom niet? In mijn werk verwerk ik mijn eigen rouw en wil ik ook mensen uitnodigen om te praten over hun eigen ervaringen hiermee.

Dit werk is een installatie die grotendeels is gemaakt en ontstaan in mijn atelier, gelegen bij de vasteplantenkwekerij van mijn ouders. De kennis over planten en bloemen die ik vanuit verschillende generaties in mijn familie heb meegekregen tijdens mijn jeugd, speelt een grote rol in dit werk. Ik maak gebruik van lokale bloemen en meerjarige planten, waarbij ik ervoor zorg dat ik de planten niet beschadig. Tijdens het proces van het maken van dit werk heb ik een vorm van ecoprinten toegepast en deze steeds verder uitgewerkt om tot een optimaal resultaat te komen.

Een eerbetoon aan degenen die mij hebben gevormd tot wie ik ben. Moge hun kennis mijn wijsheid worden en hun leven mijn inspiratie.

Artist statement

De natuur en materialen om mij heen, samen met mijn verbindingen met mensen, vormen een rode draad door mijn werk. Ik ben opgegroeid op een vaste plantenkwekerij, omringd door de natuur en mijn familie. Als kind was ik al gefascineerd door de natuur en de materialen om mij heen. Ik was voortdurend aan het ontdekken en verkennen, en deelde mijn bevindingen met iedereen die ik tegenkwam. In dat opzicht ben ik niet veel veranderd. Nog steeds werk ik veel met de natuur en het materiaal om mij heen, en ik blijf gefascineerd door de verschillende manieren waarop mensen met elkaar verbonden zijn.

Mijn beeldend werk is vaak een diepgaand onderzoek. Ik duik in een onderwerp of thema en bouw het uit tot ik tevreden ben. Vaak speel ik zelf een grote rol in mijn werk. Ik gebruik ervaringen uit mijn leven als inspiratie voor mijn kunstpraktijk en verwerk zo ook onderdelen uit mijn leven door middel van kunst. Dit kunnen mooie ervaringen zijn uit mijn jeugd of heden, maar ook ervaringen zoals het verlies van een dierbare, zoals in dit examenwerk.

Mijn werken zijn vaak gericht op het proces zelf, en ik werk zelden naar een specifiek idee of concept toe. Ik gebruik graag materialen die ik in mijn omgeving vind; vaak zijn dit ook afvalmaterialen die ik een nieuwe functie geef. Het spelen met materialen en hun functie is ook iets wat vaak terugkomt in mijn werk. Ik kijk graag verder dan wat je op het eerste gezicht ziet en zoek de grenzen op van materialen en media.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik mijn fascinatie voor kunst in combinatie met de natuur om ons heen nog verder te hebben verkend en dat ik mijn opgedane kennis op welke manier dan ook met mensen heb gedeeld. Daarnaast hoop ik dat ik alles wat op mijn pad is gekomen, heb verkend en daardoor meer kansen en mogelijkheden heb gecreëerd om te doen wat mij fascineert en plezier brengt in het leven.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb veel verschillende mensen ontmoet en veel verschillende meningen en levensmotto's gehoord. Vooral heb ik hier geleerd hoe je ruimte kunt maken voor verschillen en de waarde kunt inzien van ieders uniekheid. Daarnaast heb ik mezelf door alle opdrachten en jaren heen beter leren kennen. Ik ben me bewust van mijn fascinaties en mijn manieren van werken.