Duurzaamheid en circulariteit

Waardewol

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Jaarlijks wordt in Nederland ongeveer 1,5 miljoen kilo scheerwol weggegooid of verbrand. Doordat schapen hoofdzakelijk worden gefokt voor begrazing of voor de vleesindustrie, zijn de wolprijzen gekelderd en moeten boeren soms zelfs betalen om van de wol af te komen.

Nederland had ooit een bloeiende textielindustrie, maar deze is volledig verdwenen door industrialisatie, verplaatsing van grote industrie naar lage lonen landen, en de opkomst van Nylon en Polyester. Met name in Tilburg, dat afhankelijk was van deze industrie. Bovendien zijn we massaal overgestapt op merinowol, oorspronkelijk een Spaanse soort, maar nu voornamelijk vindbaar uit Nieuw-Zeeland.

Ik vind het fascinerend dat we in de huidige wereld, waarin grondstoffenschaarste steeds vaker voorkomt, nog steeds zo’n waardevol bio-based materiaal als schapenwol durven weggooien. Het lijkt me fantastisch als we dit product kunnen redden van de prullenbak en het opnieuw kunnen waarderen. De nieuwe generaties die willen bijdragen aan het verbeteren van het klimaat, moeten inzien wat er allemaal mogelijk is met dit veelzijdige materiaal om het circulaire gebruik te stimuleren.

Na uitgebreid onderzoek ontdekte ik dat dit probleem niet alleen in Nederland speelt, maar ook in buurlanden. Om de klimaatdoelen van de EU te halen, moeten alle landen samenwerken om de circulaire economie te verbeteren. Het gaat vaak mis door onwetendheid onder het publiek: mensen hebben snel verkeerde associaties met wol, zoals dat het vies zou zijn en dat het kriebelt, maar niets is minder waar. Dit moet worden gecorrigeerd door middel van educatie. Het imago van wol moet eigenlijk volledig worden herzien.

Samen met mijn eerste externe partij, het Hollands Wol Collectief, een schakel tussen boeren en halffabricaten, wil ik met behulp van dit onderzoek een revolutie starten en meer mensen laten zien wat de waarde van dit materiaal is.

‘Hoe kunnen we wol uit Nederland van restproduct tot volwaardig materiaal maken, zodat er geen wol meer wordt weggegooid of verbrand, om zo een duurzame oplossing tegen de klimaatcrisis te creëren?’

Om deze ontwerpvraag te beantwoorden, heb ik, na verschillende soorten langdurig onderzoek, The Woolly Workshops bedacht. Dit is een fysieke werkplaats waar wol centraal staat. Niet alleen worden er workshops gegeven met verschillende toepassingen van wol, maar er kunnen ook werkplekken worden gehuurd, lessen op scholen worden gegeven en andere evenementen worden georganiseerd. Dit alles draagt bij aan het nieuwe, moderne imago van wol. The Woolly Workshops wil wol net zo waardevol maken als in de tijd dat de wolindustrie bloeide in Nederland.

Tijdens de testfase heb ik vooral onderzoek gedaan naar de uitstraling en beleving van de werkplaats. Daarnaast heb ik met behulp van vragenlijsten en een enquête een goede basis gelegd voor het kostenplaatje en wat mensen belangrijk vinden bij het volgen van een workshop.

Zodra The Woolly Workshops van start gaat, biedt het een plek waar mensen vrijblijvend kunnen binnenlopen en iets kunnen leren over het vakgebied. Marije Woorts, mijn tweede externe partij, bevestigt dat dit bijdraagt aan een meer open werkveld dat veel uitnodigender is dan voorheen. Bovendien heeft kunst een positieve impact op het welzijn van mensen. The Woolly Workshops zorgt voor een grotere betrokkenheid bij cultuur onder jongeren en jongvolwassenen.

Tot slot zal de workshopruimte ecologische waarde creëren. Hoe meer workshops er worden gevolgd en hoe meer mensen gemotiveerd raken om met wol aan de slag te gaan, des te groter de afname van wol bij het HWC. Op deze manier zorgen we ervoor dat die 1,5 miljoen kilo wol die nu de prullenbak in gaat, steeds een beetje minder wordt.
Vilten
Tuften

Artist statement

Ik ben Poppy van Studio Poppies. Een studio waar textiel en grafisch ontwerp samenkomen. In mijn studio richt in mij voornamelijk op Tuften en Vilten, dat eerste heb ik geleerd bij mijn stage in het Textielmuseum. Tuften is het maken van hoogpolige tapijten. Door het actief gebruiken van wol wilde ik mij verdiepen in de wolindustrie van Nederland, een industrie die helaas haar beste tijd gekend heeft. Door mijn passie voor lokale producten en het verduurzamen van het productieproces, heb ik mij het afgelopen jaar ingezet om Nederlands schapenwol weer als een waardevol materiaal op de kaart te zetten.

Ambities

Over 5 jaar wil ik graag al mijn werk van Nederlands schapenwol maken en niets meer importeren uit het buitenland.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik voornamelijk geleerd hoe belangrijk het is een groep gelijkgestemden om je heen te hebben. Samenwerking en elkaar helpen je netwerk te verbreden is super waardevol. Ook heb ik geleerd hoe ik mij het beste kan positioneren in het werkveld en door het brede lesaanbod heb ik het zelfvertrouwen gekregen mijzelf echt als professional te zien.