Diversiteit en inclusiviteit

Vrouwen in de mannelijke voetbalwereld

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

'Vrouwen in de mannelijke voetbalwereld' toont de voortdurende strijd van vrouwelijke voetballers tegen vooroordelen en stereotypering. Als Ajax-supporter en vrouwelijke voetballer ervaar ik persoonlijk hoe mannen de sport hebben toegeëigend en hoe vaak we als vrouwen niet serieus worden genomen. Ik voetbal al sinds mijn zevende en alhoewel er gedurende de jaren al behoorlijk wat is verandert, ervaren mijn vrouwelijke teamgenoten en ik helaas nog steeds belemmeringen en vooroordelen in de voetbalwereld.

Zelfs onze mannelijke coach moet zich verdedigen tegenover zijn vrienden omdat hij een vrouwenteam traint. Vaak wordt zijn keuze voor het trainen van een vrouwenteam gebagatelliseerd door het idee dat hij alleen geïnteresseerd is in het kijken naar onze lichamen in plaats van in inhoudelijk voetbal. Dit soort denigrerende opmerkingen ondermijnen onze prestaties en inzet.

Met mijn video-installatie wil ik mannen bewust maken van hun gedrag en hen laten ervaren hoe het is om als vrouw in de mannelijke voetbalwereld te functioneren. Door het combineren van het mannelijk en vrouwelijk perspectief, nodig ik de kijker uit om zich in te leven in de ervaringen van vrouwelijke voetballers. Ik hoop dat deze installatie hen in staat stelt de obstakels en uitdagingen die we als vrouwen tegenkomen beter te begrijpen.

Artist statement

Mijn naam is Zoe Cohen. Als conceptueel en visueel ontwerper uit Amsterdam haal ik mijn inspiratie uit mijn kritische blik op de wereld en mijn plezier in het bedenken van creatieve oplossingen.Mijn werk omvat onder andere video, fotografie en installaties. Ik vind het interessant als een beeld meer vertelt dan een tekst. Het geeft mij een kick om van een idee naar een fysiek product te werken. Met mijn werk wil ik de bezoeker een bepaald gevoel of een gedachte meegeven. Mijn fascinatie ligt bij de mens, het bestuderen en veranderen van gedrag. Ik gebruik digitale en onderzoekende technieken om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Ik functioneer goed in teamverband, maar kan mij ook individueel vastbijten in een project. Ik werk concreet en durf out of the box te denken. Door de combinatie van mijn creativiteit en kritisch denken ben ik in staat om concepten te ontwerpen die niet alleen esthetisch zijn, maar ook een boodschap hebben. Ik wil mensen uitdagen om anders naar de wereld te kijken. Bekijk mijn portfoliowebsite om een concreter beeld te krijgen wat ik precies maak.

Ambities

Over vijf jaar ambieer ik te werken bij een reclame-, communicatie- of campagnebureau waar ik de mogelijkheid krijg om mezelf te ontwikkelen en waar ik een inspirerende werkgever heb die mij in staat stelt om de kennis die ik tijdens mijn studiejaren heb opgedaan in praktijk te brengen. Daarnaast zou ik graag willen werken aan diverse projecten die maatschappelijk georiënteerd zijn.

Geleerd tijdens de studie

Na mijn studie Media, Informatie & Communicatie aan de HVA wilde ik mijn kennis uitbreiden. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van mijn vervolgstudie Digital Media aan de HKU. Hier heb ik inzicht gekregen in nieuwe technologieën en mogelijkheden binnen mijn branche. Het leukste van de combinatie van deze twee studies vind ik dat ik enerzijds een idee volledig conceptueel kan bedenken en anderzijds door een creatief proces kan gaan en het uiteindelijke resultaat ook zelf kan ontwerpen.