Film, video
Film: Algemeen
Social design
Kunst en Economie
Gezondheid en welzijn

Video over Prikkelbaar Darm Syndroom

Youri Verdonk
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Iedereen kent het wel, je hebt een lastige toets voor de boeg, je wil je baas om opslag vragen of je gaat helemaal op in een spelletje wanneer je plots overvallen wordt door krampen in je maag. '', zo heb je geleerd van jongs af aan. Maar wat nou als dat gevoel niet weggaat?

Voor veel kinderen in Nederland is dat de realiteit. Een gigantische groep kinderen heeft last van chronische buikpijnklachten, waarvan een groot deel de diagnose prikkelbaar darm syndroom (PDS) krijgt. Helaas is het voor deze kinderen vaak lastig te begrijpen wat ze hebben, want fysiek is er niks mis met ze.

Het complexe ziektebeeld van PDS leidt tot veel onbegrip, ongemak en onzekere situaties. De uitleg van de diagnose is lastig, waarbij het ontbreken van passend beeldmateriaal een factor is. Medische specialisten staan voor een enorme opgave - en het kind is de dupe.

Binnen mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat het gebruik van op maat gemaakte video's uitkomst kan bieden. Zowel de ondervraagde kinderen als specialisten geven aan baat te hebben bij beeldmateriaal in de strijd voor adequate informatievoorziening.

Dit inzicht, in combinatie met de opgedane kennis, hebben we samengebracht in een uitgebreid projectplan dat klaar is om te worden gerealiseerd. We willen PDS uitleggen aan de hand van twee video's. Een korte variant (3-5 minuten) die tijdens het spreekuur gebruikt kan worden, en een langere variant (20-30 minuten) die de kinderen thuis nog eens rustig terug kunnen kijken.

Aan de verwezenlijking van deze producten zijn, vanzelfsprekend, kosten verbonden. Daarom zijn we ook een crowdfunding gestart.