Zorg en welzijn

VICIOUS: APPETITE/APATHY

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Trigger warning: eetstoornis
Hoe ziet de belevingswereld van een opgroeiende jongen met een eetstoornis eruit? Deze persoonlijke vraag is bijna onmogelijk om te beantwoorden, maar is van grote waarde voor de naasten van jongens die aan deze mentale stoornis lijden. Vandaag de dag is er nog sprake van stigmatisering, met name van de erkenning en herkenning van deze stoornis van jongens en mannen. Met het drieluik VICIOUS: APPETITE/APATHY wil ik de voornaamste taboes doorbreken en stereotypen ontkrachten. In dit persoonlijke kunstwerk is mijn eigen belevingswereld verbeeld. Door mijn persoonlijke ervaring als jongen met een eetstoornis te delen hoop ik empathie en erkenning te creëren voor andere jongens die worstelen of hebben geworsteld met deze stoornis. In het drieluik is het hoofdpersonage zichtbaar verwikkeld in een innerlijke tweestrijd, tussen levenslust en apathie. Deze innerlijke strijd wordt in stand gehouden door reacties van buitenstaanders en de opdringerige gedachten van het personage. De buitenstaanders zien een gebrek en de opdringerige gedachten bevestigen een negatief zelfbeeld. In het linkerpaneel zijn de benauwende blikken van pesters en bezorgde omstanders uit de buitenwereld zichtbaar. In het rechterpaneel zijn de innerlijke twijfels verbeeld als vleesetende planten. Het middenpaneel vertegenwoordigd de vicieuze cirkel waarin het personage verwikkeld is, door het zelfbeeld en de perceptie van de buitenwereld.

Artist statement

Ik ben digital media artist, met een expertise in illustratie en grafisch ontwerp. Ik verbind digitale en analoge technieken en door dit experiment ontstaat er een spanningsveld tussen vernieuwing en uniciteit.
Mijn fascinatie ligt in het vertellen van persoonlijke en maatschappelijke verhalen door middel van betekenisvolle beeldtaal. Deze beeldtaal is geïnspireerd door de wetenschap, natuur en de menselijke psyche. Door bewuste inhoud- vorm, en kleurkeuze probeer ik mensen te bewegen en emoties over te brengen.

Ambities

Mijn ambitie is om te werken bij een creatieve studio die een positieve impact wil maken op de maatschappij, voornamelijk op het gebied van diversiteit en inclusie voor de LHBTIQ+-gemeenschap.
Daarnaast wil ik mijzelf ontwikkelen als creatief ondernemer, met een focus op illustratie en grafisch ontwerp. Op deze manier wil ik mijn eigen visuele stijl delen met de wereld.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik mijzelf ontwikkeld als maker door te experimenteren met uiteenlopende media en technieken. Hierbij heb ik mijn taligheid en onderzoekend vermogen ingezet voor het bedenken van creatieve concepten en het vertellen van verhalen. Bovendien heb ik mezelf ook ontwikkeld op het gebied van projectmatig werken, zowel zelfstandig als in groepsverband.

Mijn portfolio

https://jasperbenschop.cargo.site/