Gezondheid en welzijn

Verkikkerd

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn eindexamenwerk is een korte film van rond de 5 minuten. Deze gaat over een zakenkikker die door een magische interventie in een kikkerspa beland. Om terug naar zijn werk te kunnen zal hij door de spa moeten. Daar komt hij erachter dat er andere dingen net zo belangrijk, of misschien wel belangrijker zijn dan werken.
De film is geanimeerd in tvpaint, waar het lijnwerk digitaal is gemaakt en het kleurwerk analoog.
Hier treft u de eerste aantal shots van mijn film

Artist statement

Ik maak graag korte filmpjes die mensen wat vreugde, verademing of helderheid kunnen bieden. Zodat mensen letterlijk kunnen stil staan (of zitten) bij mijn verhaal. Dit doe ik door middel van een getekende stijl met veel ronde vormen, kleine wezentjes en een bouncy animatie stijl. Hiermee bied ik een duidelijke beeldentaal voor jong en oud. Ik gebruik graag humor en abstrahering om bepaalde emoties te versterken of juist het scherpe randje ervan af te halen. Door bijvoorbeeld lijnen te overdrijven van karakters of kleuren van de achtergrond mee te laten veranderen met de stemming.

Met mijn werk hoop ik de dingen die mij bezighouden, zoals zelfzorg en het belang van rust, om te zetten in verhalen. Deze onderwerpen spreken me aan omdat ik, net als vele, een gevoelig persoon ben. Hierdoor zie ik het belang in meer gevoeligheid tonen zodat we nieuwe connecties met elkaar kunnen maken. Het valt mij dan ook op dat ik en veel anderen zichzelf zo makkelijk voorbijlopen en de belangrijke, kleine dingetjes missen die het juist zo waardevol maken om hier te zijn. Daardoor zijn mensen vaak uitgeput, lopen hun relaties schade op vanwege humeurigheid of missen ze zelfs iets kleins als hoe mooi het weer is. Mijn hoop is dat mijn werk mensen even luchtig laat voelen en herinnert om in het moment te leven waar dat kan, door ze iets herkenbaars te bieden.

Ik maak graag digitaal lijnwerk en schets en kleur graag op papier. Ik werk dus met gemixte media. Vaak start ik mijn proces met analoge schetsen. Daar teken ik vaak karaktertjes in de vorm van beestjes, vormen, mensen of dagelijkse objecten. Daar probeer ik dan de emoties die ik zoek aan te koppelen. Die animeer ik vervolgens digitaal in photoshop of tvpaint. Dat proces verschilt per animatie en wat de boodschap is. Ook de manier waarop ik inkleur en de ruwheid van het lijnwerk verschilt per animatie en wat de boodschap is.
Ander animatiewerk wat ik erg vervullend vind is inbetweenen, inkleuren en cleanen. Dat pas ik dan ook graag toe om bij anderen hun animatie projecten een steentje bij te dragen. Daar kan ik ook even afstappen van de boodschappen die voor mij belangrijk zijn en even mijn focus verleggen op de fijnere details van het vak. Want ook het animeren zelf is een grote passie voor mij.

Ambities

Qua ambities hoop ik vooral als ZZP’er te werken met opdrachtgevers. Die opdrachtgevers reiken van mede-animatoren of studio’s waar ik in productie mee kan werken tot stichtingen en organisaties die begrip, communicatie of bewustzijn van emoties zoeken in een creatief jasje.
Daarnaast hoop ik mijn werk verder uit te kunnen breiden dan animatie door niet alleen diensten maar ook producten aan te kunnen bieden. Producten die anderen erkenning, vrolijkheid of rust kunnen bieden zoals stickers, kaarsen, sieraden, illustraties, kaartjes e.d.

Geleerd tijdens de studie

Dat we niet alles meteen hoeven te weten. Een proces waar je doorheen gaat met je werk maakt het vaak meer waardevol dan wanneer je het in een keer "goed" hebt en het daar bij laat. Door die kwetsbaarheid in een proces te omarmen creëer je ook meer mogelijkheden om banden te scheppen met de mensen waarmee je samenwerkt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

- Animatie gekozen voor UN women "activism for gender equality" campagne
https://www.talenthouse.com/i/un-women-global-call-to-creatives-artivism-for-gender-equality/submissions
- Animaties helpen maken die gepresenteerd werden op Pop monument
https://mirjamdebets.com/vj-set-popmonument
- Mee geanimeerd voor clipphangers (stalin & nep nieuws)
https://www.youtube.com/watch?v=wdDcChy8zkY&t=9s
https://www.youtube.com/watch?v=6dp3Ame80jA