Duurzaamheid en circulariteit

Vergaande glorie

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Door de jaren heen zijn wij als mensheid de verbinding met de natuur verloren. De mens beschouwt zichzelf vaak als belangrijker, maar in werkelijkheid zijn we er essentieel mee verbonden.


Biomateriaal heeft een unieke eigenschap: tijdens het droogproces krimpt het. Dit natuurlijke gedrag doet denken aan het blad dat zijn vorm aanneemt in zijn laatste stadium van compostering. Hierbij verliest het blad vocht en behoudt het zijn essentie in een nieuwe gedaante.


Mijn ontwerp omarmt deze principes van biomimicry, waarbij ik niet alleen de esthetiek van de natuur naboots, maar ook haar duurzame processen integreer in het creatieve proces. Door te kiezen voor biologisch afbreekbare materialen kan het uiteindelijk weer onderdeel worden van de natuur. 


Dit project is meer dan een creatieve uitdrukking; het is een eerbetoon aan de wijsheid en kracht van de natuur, die ons constant inspireert en leert over innovatie op een harmonieuze manier met onze omgeving.

Artist statement

Als ontwerper word ik gedreven door de verschillende fases die een leven met zich meebrengt. Ik ben nieuwsgierig naar mijn omgeving en bekijk de wereld met oog voor detail. Door deze ontdekkingen vast te leggen en samen te voegen, ontstaat er een geheel; een verzameling van beelden die mijn wereld laten zien.

Mijn makerschap is veranderd door een half jaar volledig zelfvoorzienend te hebben geleefd. De ervaring die ik heb gehad in en met de natuur heeft onbewust veel invloed gehad op mijn creatieve proces. Dit weerspiegelt mijn verlangen naar rust en verbondenheid met de natuur, in contrast met de levendigheid van de stedelijke omgeving.

Met innovatieve natuurlijke materialen en technieken onthul ik verborgen details en vorm ik deze intuïtief. Ik nodig mensen uit om met een open blik naar hun omgeving te kijken en deze op een nieuwe manier te ervaren.

Ambities

Ik zie mijzelf in een omgeving werken waarbij ik blijf groeien en mijn creativiteit kan uitdrukken. Ik wil samenwerken met andere ontwerpers, verschillende werkplekken verkennen en de wereld ontdekken.

Het samenwerken met andere ontwerpers is voor mij niet alleen een kans om mijn eigen creativiteit te versterken, maar ook een gelegenheid om te leren van anderen en gezamenlijk tot innovatieve oplossingen te komen. Ik geloof sterk in de kracht van samenwerking en het delen van ideeën, waarbij verschillende perspectieven samenkomen om complexe uitdagingen aan te pakken.

Mocht de kans komen om off-grid te leven in de toekomst zou ik die met beide handen aanpakken. Dit streven naar een leven in harmonie met de natuur vormt een onderdeel van mijn visie voor de toekomst. Waarbij ik hoop een evenwicht te vinden tussen mijn passie voor ontwerp en mijn verlangen naar een meer authentieke en duurzame manier van leven.

Geleerd tijdens de studie

Wat ik heb geleerd binnen mijn studie is om samen te werken met anderen, om feedback te geven en te ontvangen, en om constructief om te gaan met kritiek. Ik heb geleerd om mijn tijd en middelen efficiënt in te vullen, om deadlines te halen en om flexibel te zijn in het omgaan met veranderingen en uitdagingen.

Misschien wel het belangrijkste dat ik heb geleerd, is het belang van doorzettingsvermogen en veerkracht. Studeren kan vaak uitdagend en veeleisend zijn, maar door vastberadenheid en een positieve instelling heb ik geleerd om obstakels te overwinnen en mijn doelen na te streven. Deze ervaringen hebben mij gevormd tot de ontwerper die ik vandaag ben en zullen mij blijven begeleiden in mijn verdere carrière.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2024 Exposure, HKU Design, Utrecht
2024 HKU biodesign challenge, Amelisweerd
2024 Junction, NDSM Fuse, Amsterdam