Ander thema

Verbeelding Verlies

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Verbeelding Verlies is een platform om studenten (jongvolwassenen) die rouwen, te ondersteunen en te helpen bij het verwerken van hun verlies door middel van kunst en cultuur. Het platform organiseert verschillende activiteiten, waaronder een terugkerend evenement genaamd 'De Nacht van Verbeelding Verlies’, dat een keer per kwartaal plaatsvindt. Op dit evenement kunnen studenten die rouwen lotgenoten ontmoeten en zich laten inspireren door kunst en sprekers uit verschillende disciplines.
Er treden verschillende kunstenaars op, waaronder muzikanten, dichters en acteurs.

Naast het evenement 'De Nacht van Verbeelding Verlies', heeft Verbeelding Verlies ook een online platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en steun kunnen vinden. Hier kunnen studenten hun eigen verhaal delen en in contact komen met andere studenten die hetzelfde hebben meegemaakt.

Het doel van Verbeelding Verlies is om studenten die rouwen te ondersteunen en te helpen bij het verwerken van hun verlies. Door middel van kunst en cultuur hopen we studenten te inspireren en hen te laten zien dat er meer is dan alleen verdriet en pijn en daarmee bij te dragen aan het doorbreken van het taboe dat er nog steeds heerst rondom rouw. Met het evenement 'De Nacht van Verbeelding Verlies' en het online platform, wil ik een veilige en inspirerende omgeving creëren waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en steun kunnen vinden.

Artist statement

Mijn doel met Verbeelding Verlies is om een veilige en inspirerende omgeving te creëren voor studenten en jongvolwassenen, waar rouw bespreekbaar wordt gemaakt en een normaal onderdeel van het dagelijks leven wordt. Wat mijn werk uniek maakt, is de focus op het gebruik van kunst en creativiteit als middel om met verlies en rouw om te gaan.

Verbeelding Verlies organiseert evenementen waarbij verschillende kunstvormen, zoals kunstwerken, dichters, acteurs en verhalen, samenkomen om een omgeving te creëren waarin studenten zich vrij voelen om hun emoties te uiten en hun ervaringen over rouw te delen. Door kunst en creativiteit een onderdeel te laten worden in het rouwproces, bied ik een alternatieve benadering die studenten in staat stelt hun gevoelens op een unieke manier te verkennen.

Daarnaast is Verbeelding Verlies niet beperkt tot een fysieke locatie. Het is zowel een online als offline community waar kunst, rouw, emoties en het studentenleven samenkomen. Via een online platform kunnen studenten verhalen, ervaringen en vragen met elkaar delen, waardoor een gevoel van verbondenheid en ondersteuning ontstaat.

Door de combinatie van kunst, creativiteit en een studentgerichte aanpak, onderscheidt Verbeelding Verlies zich van traditionele benaderingen van rouwondersteuning. Het is mijn doel om een positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop we als samenleving met rouw omgaan, en om studenten en jongvolwassenen stimuleren om openlijk over rouw te praten en hun emoties te uiten.

Ambities

Mijn ambitie is om verder te gaan met het opbouwen en versterken van communities door middel van kunst en cultuur, net zoals ik nu doe met Verbeelding Verlies. Ik geloof sterk in de kracht van kunst om mensen met elkaar te verbinden.
Ik wil volgend jaar de studie Community Development gaan volgen, om zo mijn kennis en vaardigheden op het gebied van communities opbouwen verder te versterken. Mijn droom is om daarna bij te dragen aan het organiseren van evenementen, workshops of andere artistieke projecten, die bijdrage aan het verbeteren van de sociale cohesie en het welzijn van gemeenschappen.

Geleerd tijdens de studie

In mijn jaren op de HKU heb ik de kans gekregen om verschillende werkvelden en functies te verkennen, en deze ervaringen hebben me geholpen om een duidelijk pad te vinden dat bij mij past. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is het belang van samenwerking en het begrijpen van mijn eigen talenten en valkuilen.