Zorg en welzijn

VENT - Echte mannen praten niet

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
mannenpratenniet.nl - Het aantal zelfdodingen onder mannen tussen de leeftijd 20 en 30 is alarmerend gestegen afgelopen jaar. Een mogelijke oorzaak is dat mannen minder snel praten over hun gevoelens. Deze informatie nam ik mee in gesprekken met deze groep, en vroeg hen over hun mentale gezondheid en hun visie op dit onderwerp. Deze kwetsbare gesprekken vormen samen met getekende illustraties 9 unieke films, die makkelijk te delen zijn. Zo krijgt de kijker de kans om een gesprek te starten, en het taboe te breken.

Artist statement

Welk nummer zet je op, als je oma op haar sterfbed nog een liedje wil luisteren? Welke film raad je aan, als je beste vriend een zware dag heeft gehad? Als kind had ik al door dat ik veel signalen binnenkreeg, en hier veel emoties bij kwamen kijken. Daarom ben ik gaan maken.

Mijn inspiratie haal ik niet enkel uit musea, maar ook uit films, muziek, (strip)boeken en het nieuws. Deze ervaringen bespreek ik met verschillende soorten mensen om mij heen, en deze gesprekken bieden mijn grootste inspiratiebron. Mijn werk draait daarom vooral om de mens en maatschappelijke kwesties.

Kritisch kijkend en nieuwsgierig luisterend probeer ik de wereld te ontdekken. Vervolgens zet ik de contrasten aan, door middel van voornamelijk analoge technieken, vrijwel altijd in verschillende media.

Als jij mij vraagt het Colosseum te tekenen, is het niet zandkleurig, maar geel en oranje tegen een felblauwe lucht. Als mensen mij om een portret vragen, willen zij geen spiegel, maar dat wat er in hun ogen te zien is.

Ambities

De komende jaren zou ik mijzelf graag oriënteren op andere (vak)gebieden. In de vorm van een studie zou dat richting geschiedenis of sociologische wetenschappen gaan. Als baan zou dat met directe communicatie met mensen zijn, zoals een steward in vliegtuigen doet.

Daarnaast wil ik blijven werken als ontwerper en kunstenaar op zzp basis, om mijzelf en mijn kwaliteiten op eigen ritme te blijven verbeteren.

Uiteindelijk lijkt het mij dat er een van bovenstaande opties de overhand neemt in mijn voorkeur, en vanaf hier kan ik verder kijken. Het belangrijkste voor mij is daarbij dat het - net zoals nu - met fijne mensen om mij heen is.

Over 5 jaar hoop ik ook mee te doen aan Expeditie Robinson.

Geleerd tijdens de studie

Als je bang bent om in het diepe water te springen, spring dan op het moment dat het het engst voelt. Pas daar gebeuren er interessante dingen, en zal je in creatieve oplossingen moeten gaan denken. Ik wil niet stil blijven staan. Ik kan zwemmen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

900 jaar Stadsrechten: De Stad als Schuilplaats (Domkerk Utrecht, November 2022).

Bovendien heb ik dit jaar mijn autorijbewijs gehaald, waar ik ook erg trots op ben.