Ander thema

Vannacht ben ik onder mijn klimlaminaat gaan liggen (en daar nooit meer onderuit gekropen)

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik ben een heel klein vloertje
en ik er is niemand die mij ziet.
Niemand geeft ooit aandacht aan mij, jullie doen alsof ik niet besta. Ik leef met je in een ruimte. Je geeft feestjes waar ik wel bij ben maar je hebt mij niet uitgenodigd .

Deze installatie gaat over eenzaamheid, kwetsbaarheid, bezieling geven aan het zielloze. Het gaat over comfort vinden in alles wat op hout lijkt en dat niet is. Een theatrale installatie met een performance.

Artist statement

Ik ben Puck. Ik ben schrijver en extraverte verhalenverteller. Ik zet objecten in de ruimte in als transportmiddel voor mijn verhalen. De ruimte is een verlaten scène, het plakt nog aan de muren, het gelach en ongemak schalt door de ruimte en er is nog genoeg tijd om adem te halen. De verhalen die ik schrijf zijn poëtisch en terwijl ik op humoristische wijze de ongemakkelijkheid vier, omarmen we samen de uitnodigend gemaakte kwetsbaarheid.

Ik maak performances op trilplaten, speel protest punk door het slopen van versterkte ikea kasten, maak sculpturale installaties over verkeer, ben een heel klein zielig vloertje die een liedje zingt, schrijf over de liefde voor heftrucks en ik heb onlangs een stofzuiger een stem gegeven.

De verhalen die ik schrijf laden mijn installaties en performatieve stukken op, met een betekenis die het persoonlijke ontstijgt. De theatrale performances die ik maak zijn absurd, pijnlijk en zielig. Mijn uitgangspunt zijn observaties uit het alledaagse die ik vervreemd heb tot een absurd, tragisch en emotioneel geheel. Dit lees je dan weer terug in mijn poëzie waar bezieling aan objecten een terugkerend gegeven is. De wens tot interactie en een latent gevoel van eenzaamheid lopen soms hand in hand door mijn studio..

Ik word geïnspireerd door schrijvers zoals Joost Oomen, Simon Vinkenoog, Alma Mathijsen , Banana Yoshimoto. Inspirerende kunstenaars vind ik Danielle Hoogendoorn, Chantal van Lieshout, Bart Eysink Smeets, Mette Sterre, Ragnar Kjartansson en vele anderen. Zij vormen een waardevolle bron voor mij.
De materialen die ik inzet zijn direct en eerlijk: stoffen, spuitverf, gips, hout, schuimrubber, (Nederlandse) taal, geschreven tekst en muziek. Mijn studio is een energieke omgeving waar snelheid en rumoer van belang zijn voor mijn werkproces. Stilte en onnodige complexiteit is er al genoeg.

Ambities

Over vijf jaar heb ik een boek uitgebracht over heftrucks, mijn heftruck certificaat, een voorstelling/performance over heftrucks gemaakt, heftruck merch, heftruck installaties bijvoorbeeld.

Geleerd tijdens de studie

Samen te zijn. Op Fine Art heb je bizar veel aan je sociale netwerk. Het hebben van een fijn vangnet van collega studenten die uiteindelijk uitgroeien tot vrienden is belangrijker dan ik ooit heb kunnen voorstellen. Ik ben mijn fijne klas daar dan ook enorm dankbaar voor.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Expositie — solo expositie, DB’s Utrecht 2021
Solo expositie Db’s studio’s omtrent schilderkunst. In deze expositie werden acht werken tentoongesteld.
Performance —duo schëitbek, Circus fiasco De NAR Utrecht 2022
Duo performance met Bob de Bell gebaseerd op punk en fluxus gecureerd door Frank Koolen.
Performance — spraakwaterval Almere, 2022
Spoken word onder leiding van muziek en gebaseerd op marktplaats advertenties.
Expositie — Hysteria!, PINGPONGCLUB Utrecht 2023
Groepsexpositie gecureerd door Caz Egelie
Performance — vulva clay workshop, Theatro utrecht 2023
Randprogrammering spoken word en voordragen rondom vulva clay workshop van Esmay van Loenen.
Project — Nabootsing klooster oudegein, Park oudegein 2023
Het nabootsen van het klooster Oudegein (1640) ter ere van 600 jaar Nieuwegein. In samenwerking met gemeente Nieuwegein en de Historische Kring Nieuwegein.
Performance — U? Pretpark, Utrecht 2023

Een duo performance met Bob de Bell waarbij de Lemming een eigen stuntshow krijgt.
Performance — Peek, Pastoefabriek Utrecht 2023

Een groepsexpositie waar mijn performance ging over het zijn van geen vis.
Performance— Dada (Open), de Helling Utrecht 2024
Ter ere van Dada wordt door negen jonge kunstenaars een avondvullend programma met verschillende performatieve stukken opgevoerd. Mijn performance bestaat uit een trilplaat en een stem.
Performance — Halfpass2, Pastoefabriek Utrecht 2024
Musicale performance tijdens een avondvullend programma met een afwisseling van verschillende performances.
Performance — RUMBLE, Academie gallerie Utrecht 2024
Expositie — groep expositie Ana Navas, Academie gallerie
Samengesteld door en met Ana Navas
Performance — solo voor de Mus, Torpedo theater Amsterdam
Voordracht dichtbundel en textueel experiment

Vannacht ben ik onder mijn klimlaminaat gaan liggen (en daar nooit meer onderuit gekropen)

Hoe kan humor een drager van kwetsbaarheid zijn in mijn verhalen? Ik schreef een dichtbundel naar aanleiding van deze vraag. Ik schreef als gevolg van de dichtbundel een toelichting. Zodat iedereen die niet van poëzie houdt ook iets te lezen heeft.

extra projecten

Een stofzuiger een stem geven. En de huidige verkeerssituatie voorleggen.