Diversiteit en inclusiviteit

Van Trinna naar Koto: Surinaamse Klederdracht en de Jeugd van Vandaag

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Dit rapport gaat over, The Cultural Creators Collective, een innovatief project dat de Surinaamse cultuur en geschiedenis nieuw leven inblaast voor jongeren van Surinaamse afkomst in Nederland. Het doel is om hun culturele identiteit te versterken via een toegankelijk, educatief en inclusief online platform. The CCC biedt jongeren een schat aan informatie over Surinaamse klederdracht door middel van verhalen, foto's en video's. Hierdoor leren zij hun erfgoed beter kennen en waarderen.

Centraal in het project staat inclusiviteit. The CCC creëert een warme en uitnodigende gemeenschap waarin jongeren hun eigen verhalen en ervaringen kunnen delen, wat leidt tot een sterkere saamhorigheid en respect voor diversiteit. Naast het digitale platform omvat The CCC ook praktische workshops, zoals het maken en stijven van traditionele Surinaamse kledingstukken. Deze workshops helpen jongeren niet alleen om nieuwe vaardigheden te leren, maar ook om een diepere verbinding met hun cultuur te voelen.

Artist statement

Cultuurdiversiteit, mode en familie zijn mijn passies. Mijn specialisme ligt in het onderzoeken en presenteren van de rijke tradities en klederdrachten uit verschillende culturen, met een bijzondere focus op de Surinaamse cultuur. Wat mijn werk uniek maakt, is de combinatie van diepgaande culturele onderzoeksmethoden, met een moderne benadering van modeontwerp. Door mijn familiegeschiedenis en culturele achtergrond te verweven met hedendaagse stijlen, creëer ik werk dat zowel authentiek als innovatief is. Mijn artistieke visie wordt gedreven door de wens om culturele diversiteit te vieren en te behouden, en dit tot uiting te brengen in mode die verhalen vertelt en verbindt.

Ambities

Ik wil mijn eigen zaak hebben, ik heb veel dromen; een boekenwinkel, een café en een evenementenbureau. Mijn ambitie is om één van deze ideeën waar te maken en een succesvolle onderneming op te bouwen. Over vijf jaar hoop ik een florerend bedrijf te runnen dat mijn passie voor cultuur, gemeenschap en creativiteit weerspiegelt. Of het nu een sfeervolle boekenwinkel is waar literatuur en kennis gedeeld worden, een gezellig café dat mensen samenbrengt, of een dynamisch evenementenbureau dat onvergetelijke ervaringen creëert, mijn doel is om een plek te creëren waar mensen graag komen en zich geïnspireerd voelen. Ik streef ernaar om met mijn zaak een positieve en blijvende impact te hebben op mijn gemeenschap.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik heb geleerd tijdens mijn studie is het belang van netwerken en mezelf presenteren. Deze vaardigheden hebben me geholpen om waardevolle connecties te maken en mijn ideeën effectief te communiceren. Daarnaast heb ik mijn schrijf- en creatief vermogen sterk ontwikkeld, waardoor ik in staat ben om complexe concepten helder te verwoorden en innovatieve oplossingen te bedenken. Deze combinatie van communicatieve en creatieve vaardigheden heeft mij goed voorbereid op een succesvolle carrière, waar ik mijn passie voor schrijven en creativiteit kan inzetten om impact te maken.