Ander maatschappelijk thema

Van der Spek Quartet

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Van der Spek Quartet is een fris, energiek jazz quartet dat voornamelijk eigen werk speelt van de gitarist en naamdrager van de groep, Alex van der Spek. Stukken die voortbewegen op een stevige groove, neergezet door Boris Kwant op contrabas en Marc Sentenie op drums, met verrassende harmonische kleuren gespeeld door pianist Naut de Bruin en ingenieuze melodieën door van der Spek zelf. De vergelijking met een mooie auto is snel gemaakt: hij rijdt soepel en snel, maar van de binnenkant zitten de allernieuwste technologische snufjes. Zo klinkt ook van der Spek Quartet.

Artist statement

Mijn naam is Alex van der Spek en ik ben gitarist, componist en producer. Momenteel zit ik in verschillende bands en werk ik mee aan verschillende projecten. Mijn focus ligt op dit moment vooral bij mijn quartet; Van der Spek Quartet. Voor deze samenstelling schrijf ik het repertoire. Het is frisse, energieke jazzmuziek met rijke harmonieën en stevige grooves die een unieke mix maakt van de traditie en modernere stijlen.

Ambities

Over vijf jaar wil ik met 'Van der Spek Quartet' een naam hebben opgebouwd in het Nederlandse jazzcircuit. Ook ben ik deel van de progressieve rockband Fiction inc. Hiermee willen we over een aantal jaar ons repertoire opgebouwd hebben en op verschillende podia staan. Ik wil een goede start hebben gemaakt met mijn carrière die bestaat uit veel spelen in verschillende samenstellingen, componeren, studiowerk en les geven aan gemotiveerde leerlingen.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik tijdens mijn studie geleerd heb, is dat een sterk netwerk opbouwen dat bestaat uit vriendschappen essentieel is. Daarnaast hard werken, het beheersen van je ambacht en het zien en grijpen van je kansen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Van der Spek Quartet: Finalist Karel van Eerd Music Award
Van der Spek Trio: deelnemer Grachtenfestival Jazz Competition 2021
FENNE: 'Hope' album release 2021
Fenne Scholte: concert op het Grachtenfestival (programma over Truus van Lier)
Fenne Scholte: concert op boekpresentatie (programma over Truus van Lier)
Fiction Inc.: 'Against the Current' single release 2022

Dit zijn een aantal van de recente competities, concerten en releases waar ik deel van was.

Efficiënt en doelgericht componeren

Is het mogelijk om op elk moment van de dag, onder alle omstandigheden creativiteit te activeren. Is het mogelijk om altijd creatief te presteren? Voor iemand die van creativiteit zijn of haar beroep heeft gemaakt, zou dit fantastisch zijn. Je verdient dan tenslotte je brood met creativiteit, en zonder creativiteit is dan is er geen brood op de plank. Dus wat hebben creatieve beroepsmensen nodig om op welk moment dan ook, geïnspireerd te kunnen schilderen, schrijven of componeren. En dat laatste is waar ik geïnteresseerd in ben; muziek maken, luisteren en componeren. En over de wens om continu creatief te kunnen zijn in relatie tot efficiënt en doelgericht componeren wil ik meer leren. Kan dat überhaupt wel? Of kiest creativiteit zijn eigen weg, zijn eigen tijd en zijn eigen moment. Is creativiteit te sturen onder alle omstandigheden? Een schrijversblok is namelijk iets wat elke componist wil vermijden.

Tijdens dit onderzoek ga ik met behulp van mijn onderzoeksvraag; 'hoe leer ik efficiënt en doelgericht componeren', en diverse subvragen op onderzoek uit. Dit doe ik aan de hand van interviews, podcasts, video's, artikels en het boek ’12 Notes On Life and Creativity’ van Quincy Jones.

Voor mij was dit een erg interessant onderzoek. De resultaten die ik heb verzameld door middel van een interview met Jack Glasbergen, verschillende podcasts, artikels, video’s en het boek ’12 Notes On Life and Creativity’ van Quincy Jones zijn enorm nuttig. Deze resultaten bestaan uit technieken, werkwijzen en hulpmiddelen om het schrijfproces te optimaliseren. Ik heb een deel van deze resultaten zelf getoetst in de praktijk en kwam tot de conclusie dat dit voor mij goed werkte. Dit heeft me aan het denken gezet over de mogelijkheden tot meer efficiëntie en structuur binnen het schrijfproces.

Keuzevakken en verschillende activiteiten binnen de keuzeruimte

De keuzeruimte bestaat onder andere uit de Individuele Studieactiviteiten (ISA's). Deze activiteiten zijn bedoeld om ervaring op te doen in het werkveld. In mijn geval bestaan deze activiteiten voornamelijk uit optredens en concerten in verschillende samenstellingen met verschillende stijlen, wekelijks gitaarles geven, muziek schrijven, diverse studioprojecten en de daarbij behorende releases. Naast de ISA's heb ik in totaal vier keuzevakken gevolgd waarvan twee binnen de keuzeruimte. Dit waren de vakken Toegepaste Analyse van Jeroen Thijssen, Studiospel van Erik Rutjes, Bij Bach Rechtsaf van Frank de Munnik en het Productie afstudeerproject van Eelco Topper en Aart de Jong.