Privacy en ethiek

URL/IRL

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
van U.R.L. naar I.R.L. is een interactief vraagstuk
over een online fenomeen dat ikzelf dagelijks tegenkom op mijn tijdlijn; gevoelens uiten door middel van memes. Humoristische afbeeldingen, foto’s, video’s of audio’s die herkenbare situaties hebben voor miljoenen gebruikers maar tegelijkertijd ook een grillige ondertoon bevatten.
Als grafisch ontwerper uit een generatie die opgroeit in een gedigitaliseerde wereld geloof ik dat deze digitale grappen een belangrijk communicatiemiddel zijn voor het bespreken van problemen en angsten. Hoewel een meme kan zorgen voor herkenning en verbondenheid, kan het de situatie ook bagatelliseren en raak je de nuance van een gesprek kwijt omdat het online plaatsvindt.

Bij deze interactieve installatie worden memes uit hun digitale comfort zone (Uniform Resource Locators) gehaald en naar de echte wereld gebracht (In Real Life) De kijker wordt gevraagd stil te staan bij de betekenis van een meme; wanneer is iets niet meer weg te lachen?

Artist statement

Mijn generatie groeit op in een wereld waar de
grenzen tussen het digitale en het "echte" steeds meer vervagen. Als grafisch ontwerper neem ik graag mijn eigen online leefwereld onder de loep en ga ik op zoek naar de fenomenen van het opgroeien in een gedigitaliseerde wereld. In de vorm van new digital media met een nuchtere kijk geef ik dergelijke thema’s een extra laag om mensen net even anders naar de realiteit te laten kijken.

Ambities

Nadat ik mijn master in Kunstgeschiedenis heb behaald blijf ik in de creatieve sector als curator van moderne kunsten. Mijn wens is om ook mensen buiten de creatieve wereld aan te kunnen spreken en te inspireren met kunst. Later ga ik op zoek naar werk als researcher voor nieuwe ethische technologieën.

Geleerd tijdens de studie

Door te vertrouwen op je eigen intuïtie kom je er vanzelf achter waar je toekomst ligt en vind je je rust. Jijzelf weet het beste wat/wie je verder kan helpen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2021;
RE-FRAME
Online expositie en podcast over nieuwe mogelijkheden in de toekomst.
2020;
Lost&Found: Online expositie gelegen in Google Maps, Hembrugterrein
ABRI: Magazine over toerisme en thuisblijven, Academiegalerie (AG), Utrecht
2019;
Kleurrijk Japan: collectieve publicatie met nauwgezette informatie over geëxposeerde posters, als gift aan het Stedelijk Museum Amsterdam
2018;
EKSPO: HKU Utrecht
Rituals: publicatie over graphic performances

Van URL naar IRL

Over wanneer de grappen op het internet plotseling levensecht blijken te zijn.

Hoewel de eerste IPhone pas in 2007 is uitgevonden, groeien er nu al kinderen op die zich geen wereld meer kunnen voorstellen zonder sociale media of online platformen. Ik geloof dat de internetcultuur met haar online grappen veel meer invloed op onze fysieke wereld heeft dan wat wijzelf in eerste instantie zouden verwachten. Het wereldwijde web biedt een plek voor je online-identiteit en meer verbinding met elkaar, maar vraagt ondertussen ook een behoorlijke inbreuk op je privacy. Worden wij enkel door grote techbedrijven bespied, of zijn wij hier zelf ook schuldig aan? Waarom worden er internet memes gebruikt bij demonstraties? Waar komen deze memes vandaan? Wat is eigenlijk een meme? Ik neem het gebruik van memes als startpunt voor dit essay en ga onderzoeken hoe memes een reactie zijn op de oversaturation van het opgroeien in een gedigitaliseerde wereld.