The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Terugkijkend op oude foto’s merkte ik op dat ik mezelf vaak niet terug zag in deze beelden; ik heb een heel ander gevoel bij deze tijd dan de foto’s suggereren. Dit heb ik in mijn schilderen onderzocht. Ik ben opzoek gegaan naar de verhalen die ik wil vertellen door foto’s samen te voegen, stukken weg te laten en keuzes te maken in wat uitgewerkt wordt. Het resultaat zijn ietwat fragmentarische werken, die je uitnodigen onderdeel te worden van het werk, en mee te denken over thema’s als jeugd, herinneringen en zien en gezien worden.

Artist statement

Samengevoegde flarden vormen binnen één beeld nieuwe herinneringen. Terugkijkend op onze jeugd merken we dat herinneringen niet altijd waarheid zijn. We reconstrueren, voegen samen of laten weg. Rheanne Bruijn onderzoekt in haar werk dit bijzondere fenomeen, door terug te kijken op haar eigen jeugd, en gaat daarbij in op universele thema’s als zien en gezien worden.
Door oude foto’s op te diepen, samen te voegen en vast te leggen met olieverf, creëert Bruijn warme, maar ook harde beelden. Op deze manier zoekt ze naar verhalen die de emotie van herkenning oproepen. De toeschouwer krijgt hierin de plaats van de eeuwige observator, die zich bevindt in een situatie waar hij eigenlijk geen onderdeel van uitmaakt. Tegelijk zit er in de schilderijen een uitnodiging. Door delen open te laten, geeft Bruijn de kijker de ruimte om in het werk te stappen. Dit verwarrende spel tussen horen bij, en het zijn van een buitenstaander is iets wat Bruijn ontzettend intrigeert.
Het ambacht van het schilderen laat toe dat proces zichtbaar blijft in de werken. Het opbouwen, zoeken, uitwerken, of openlaten versterkt hierin de zoektocht naar verhaal. Wat heb je te zeggen, en wie is daar onderdeel van? Wie ziet jou en wil je dat eigenlijk wel?

Ambities

Het lijkt me heerlijk om meer tijd te stoppen in mijn eigen beeldende praktijk. Verfhanden, steeds maar weer hetzelfde stukje opnieuw schilderen omdat je niet vindt wat je zoekt, verdwijnen in wat je maakt. Dat zijn dingen waar ik nu intens van geniet. Ik weet dat ik nog veel kan leren en kan groeien als maker, en daar wil ik ontzettend graag in investeren. Dus; over vijf jaar ben ik met net zoveel energie en daadkracht aan het maken als nu!
Daarnaast hoop ik sterke lessen te blijven ontwerpen voor jongeren. Ik geniet erg van de gesprekken met mijn leerlingen over maken en betekenisgeving. Het uitdiepen van hun kijken en makerschap is iets waar ik veel voldoening uit haal.

Geleerd tijdens de studie

Door de jaren heen heb ik heel veel meegenomen, klein en groot. Ik kan natte olieverf schilderijen in het OV meenemen. Ik heb geoefend met woorden geven aan mijn beelden. Maar boven alles heb ik geleerd te vertrouwen op mijn eigen artistieke vermogen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

AG - A glimpse of fade - 2023