Ander thema

Unleashing Playfulness

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Vasim 'De Speelfabriek' draait om het het spelen en ontwikkelen bij kinderen. Kinderen spelen, dat is een feit. Maar door de jaren heen wordt spelen steeds vaker als iets gevaarlijks gezien en zijn ouders terughoudender met het loslaten van hun kinderen. Terwijl spelen juist super belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Met het verbouwen van de Vasim fabriek in Nijmegen wil ik de vrijheid om te spelen terug te brengen. Daarin rekening houdend met verschillende behoeftes en vormen van spelen. Het concept bestaat uit zes verschillende soorten spelen. Want wat is nu eigenlijk de definitie van ‘spelen’?
In de film zie je hoe verschillende vormen van spelen samen komen in een pand

Artist statement

In mijn werk op het gebied van ruimtelijk ontwerp word ik gedreven door de passie om ruimtes te creëren die de essentie van spelen en ontdekken weer tot leven brengen. In mijn portfolio vind je meerdere projecten waar ik spelenderwijs naar de wereld om ons heen heb gekeken. Met in het bijzonder het project ‘De Speelfabriek'.

De Speelfabriek is een viering van vrijheid, waar grenzen vervagen en kinderen de mogelijkheid krijgen om te ontdekken. Door middel van een uitdagende en interactieve omgeving nodig ik kinderen uit om hun aangeboren nieuwsgierigheid en creativiteit terug te vinden. De Speelfabriek wordt een toevluchtsoord waar hun verbeelding en zelfvertrouwen kunnen groeien.

Daarnaast toont het grafisch boek ‘Creative Living’ mijn manier van spelen met de werkelijkheid. Collages van buitengewone verblijfplaatsen, waarbij ik alledaagse plekken op een andere manier bekijk door te spelen met verschillende beelden. Door speelsheid en ruimtelijk ontwerp te combineren, streef ik ernaar om onze blik op de gebouwde omgeving te verbreden.

Ga met me mee op deze reis om spel te omarmen als een fundamenteel aspect van de menselijke ervaring en nieuwe ruimtes te creëren.

Ambities

Na het afronden van deze studie wil ik verder studeren. In september begin ik aan een pre-master architectuur: bouwtechnieken op ArtEZ, zodat ik in 2024 een vierjarige master architectuur kan volgen. Tijdens die master wil ik al aan de slag gaan op architectenbureaus.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik veel ervaringen opgedaan, zowel op school als tijdens stages. Elk van deze ervaringen heeft bijgedragen aan mijn professionele ontwikkeling. Van het ontdekken dat uit elke krabbel een ontwerp kan komen tot het maken van plattegronden en doorsneden. De afgelopen vier jaar van mijn studie heeft me niet alleen academische kennis gebracht, maar ook inzicht in mijn eigen capaciteiten en persoonlijke groei.
Een van de meest waardevolle aspecten van mijn studietijd is het opdoen van nieuwe contacten. Ik heb de kans gehad om te netwerken met professionals uit de industrie, medestudenten en docenten die me hebben geïnspireerd en geholpen. Deze contacten hebben mijn horizon verbreed en me waardevolle inzichten gegeven die ik niet uit boeken kon halen.