Artistieke prestatie

Undertow

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Zes koppige jazzband speelt originele werken van maker en pianist Michiel Dutilh. Ze spelen nauwkeurig uitgewerkte composities gebaseerd op thema's uit het onderbewuste, waarin iedere speler zijn persoonlijke bijdrage levert deze frisse en energieke muziek tot uitdrukking te brengen.

Artist statement

Beginnend bij een vonk van inspiratie waar een hele wereld in besloten ligt, schrijf ik instrumentale jazz met een verhaal. Na lang te hebben geëxperimenteerd met geschreven/gesproken/gezongen woord, kwam ik erachter dat wat ik wil zeggen zich niet goed laat vangen in woorden, maar wel in muziek. Tot in detail uitgewerkte sferen, spanningsbogen en harmonische progressies vertellen persoonlijke verhalen terwijl ze ruimte laten voor je eigen verbeelding en interpretatie.

Ambities

Over vijf jaar wil ik een contract hebben bij een label, 2 albums hebben opgenomen met eigen composities en minstens 3 keer op tour zijn geweest met mijn band Undertow, waar ik de muziek voor schrijf. Daarnaast wil ik werk hebben gevonden waarin ik direct iets beteken voor de maatschappij (bijvoorbeeld vluchtelingen aan werk helpen, meehelpen aan de verduurzaming van ons land of verbetering van de kwaliteit van onderwijs in Nederland).

Geleerd tijdens de studie

Radicale eerlijkheid naar mezelf en onderzoek. Deze twee persoonlijke peilers brengen me precies waar ik zijn moet, en zijn super waardevol voor mij als mens en artiest.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Undertow @ The Vrijstaat (juni 2021)
Undertow @ TivoliVredenburg Cloud 9 (november 2021)
Undertow @ 't Oude Pothuys (februari 2022)
Undertow @ TivoliVredenburg Cloud 9 (9 Juni 2022) - Eindexamenconcert

Opname: Undertow - All is Well (recorded july 2021 by Cees Oosterhuis) https://www.youtube.com/watch?v=OTvCZa1irvE

ontvangen subsidies: enternomansland - Steun Talenvolle Makers, november 2021 voor project Undertow

Repetitietechniek

Ik heb de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan instrumentale composities die intuïtief invoelbaar zijn en die een verhaal vertellen. Mijn onderzoek gaat over hoe ik met mijn band het resultaat van onze uitvoering kan verbeteren, zodat het de beleving van het publiek van onze show versterkt. Hierin heb ik onderzocht wat het doet, als ik mijn communicatie-strategie met de band aanpas, bepaalde repetitie-technieken gebruik, en bepaalde luisteroefeningen doe, om ervoor te zorgen dat de band de muziek met meer overtuiging speelt.

Stage bij Het Wilde Westen

Het Wilde Westen in Utrecht is een plek voor de buurt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en verbindingen kunnen worden gelegd d.m.v. kunst. De oprichtster, Dorothe Lucassen, heeft, vind ik, een hele bijzondere aanpak en houding tegenover dit project. Ze faciliteert, geeft ruimte, maar is niet bang te sturen waar dat nodig is. Ze heeft drie duidelijke criteria waarlangs ze sturing geeft: is het project voor langere termijn duurzaam, biedt het waarde aan de buurt, en kan ik hierin iets betekenen? Mensen mogen bij haar met plannen en ideeën komen, en als het aan die drie criteria voldoet, is het eigenlijk goed voor haar. Het is dus erg toegankelijk.

Ik zet hier ensembles op van kinderen die muziekles hebben in het Wilde Westen. Ook doe ik een werkveldonderzoek naar kunst in de zorg. Als conservatoriumstudent met een bachelor geneeskunde op zak ben ik geïnteresseerd in het belang van kunst voor mensen, en wat dat kan betekenen voor mensen die zorg nodig hebben. Ik heb via het Wilde Westen gespeeld voor mensen met dementie, en ervaren hoe muziek contact kan maken met mensen die in een gesprek bijna geen contact meer kunnen maken.