Duurzaamheid en circulariteit

Tying The Knot

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
"Tying The Knot" symboliseert een ritueel van herverbinding met de natuur en cultuur. Gemaakt van rotan en kaasdoek, belichaamt het een holistische verbinding met de omgeving en stimuleert het zelfreflectie. Dit project is een getuigenis van de delicate dans tussen de mensheid en de natuurlijke wereld, een dans die in de westerse context steeds meer onder druk is komen te staan.
Op persoonlijk niveau is "Tying The Knot" geworteld in de eigen ontdekkingsreis van de kunstenaar. Een reis gevoed door jeugdherinneringen, cultureel erfgoed en een diep ontzag voor de natuurlijke wereld. Met dit project wil ze anderen inspireren om hun eigen zoektocht naar betekenis te beginnen en hen uitnodigen om na te denken over hoe hun vroegere ervaringen en culturele identiteiten hun kijk op de wereld om hen heen beïnvloeden.

Artist statement

Irem Pınarbaşı is een modeontwerpster die geïnspireerd wordt door cultuur, tradities, de complexiteit van de natuur en hoe religie een rol speelt in al deze fenomenen.

Met haar ontwerpen brengt ze schoonheid tot leven door in haar proces vanuit een liefde voor het grotere plaatje te werken. Hoe de mens onderdeel is van een groter geheel binnen de natuur en hoe die in harmonie kan samenleven. Dit omvat een ontwikkeling waarin haar werk voortborduurt op voorgaande projecten. Niet alleen wat ze zelf aan kennis heeft opgedaan maar ook alles wat van generatie op generatie is doorgegeven. Zo past ze een duurzame werkwijze toe op materiaal, techniek en haar visie.

Met het gebruik van deze eeuwenoude technieken wil ze een wereld creëren waar kunst en natuur authentiek kunnen samenkomen. Met haar werk wil ze mensen inspireren om een diepere verbinding met zichzelf en de natuur te vinden.

Ambities

Over vijf jaar zie ik mezelf als ondernemer, waarbij ik mode blijf maken vanuit de natuur. Naast mode wil ik me ook richten op installaties, kunstwerken en workshops. Omdat mijn werk naast fashion ook sociaal maatschappelijk betrokken is, wil ik ook meer werk exposeren in musea en galeries. Uiteindelijk droom ik ervan een expositie te organiseren met alleen mijn werk. Ik wil zowel zelfstandig werken als samenwerken met andere gelijkgestemden en de toeschouwer meer betrekken bij het maakproces.
Om dit te realiseren wil ik mij verder richten op het delen van kennis. Educatie is een belangrijk onderdeel van mijn ontwerppraktijk. Mijn eigen educatieve programma kan bestaan uit: Natuurlijk verven, experimentatie met natuurlijk materiaal, hergebruik en recycling. Ook wil ik de persoonlijke verbinding met natuur als lesmateriaal ontwerpen om zo jonge studenten te stimuleren om te leren van hun eigen natuurlijke omgeving.
Ik vind het belangrijk dat mensen bewuster worden van onze omgeving en de rol die wij daarin spelen. Door mijn werk hoop ik liefde en respect voor de wereld over te brengen. Ik wil altijd vanuit de natuur werken en de verbinding tussen ons en de natuur duidelijk verbeelden om de toeschouwer dichterbij te brengen en mijn ideale wereld te delen.
Daarnaast wens ik in de toekomst een periode in Turkije te verblijven om de landschappen te leren onderhouden zoals mijn voorouders dat deden. Het lijkt mij geweldig om daar een kleine werkplek te hebben waar ik samen met de lokale bevolking kan werken en onze kennis en liefde voor de aarde kan delen en doorgeven.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik waardevolle vaardigheden ontwikkeld, zoals natuurlijk verven, werken met biomaterialen, handstikken, 3D-schetsen met pitriet, en ontwerpen door te maken. Ik heb geleerd om al doende te leren, continu aan te passen en opnieuw te doen. Circulair werken en de uitdaging om zo natuurlijk mogelijk te werken zijn kernpunten van mijn benadering geworden. Ik heb ook geleerd om fragiliteit te accepteren als onderdeel van mijn werk.
Ik ben enorm gegroeid in het verwoorden van waarom bepaalde zaken voor mij belangrijk zijn. Dit proces begon in het eerste jaar, door constant gesprekken te voeren en te reflecteren met medestudenten en docenten. Hierdoor leerde ik mijn ideeën en gevoelens duidelijker te communiceren.
Ik ben een dromer die streeft naar realisatie. Mijn motivatie komt voort uit het visualiseren van een mooie toekomst en het delen van mijn verhaal met anderen. De kennis en connecties die ik heb opgedaan tijdens mijn studie aan de HKU brengen mij dichter bij het opzetten van mijn eigen onderneming.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2024 Exposure HKU Design, Utrecht
2024 Bio Design Challenge Expo, Landhuis Oud Amelisweerd
2023 Sincerely Yours Expo, Kunstliefde, Minor What is Fashion
2022 Waste Bar Expo, Utrecht

Nature Calls 

In samenwerking met: Jobke van der Veen

Natuur en mens ontmoeten elkaar in een harmonieuze dans.
Begeleid door een ritueel fluistert de aarde haar geheimen.
Onder de zachte melodie van de wind en stromend water,
ontstaat een serene eenheid. Deze film eert de delicate relatie tussen
natuur en mens in een voortdurend liefdevolle verbondenheid.

Dit widget bevat externe inhoud en kan niet worden geladen zonder cookies te accepteren. Stel hier je cookievoorkeuren in of gebruik de tandwielknop rechtsonder in het venster.