Ander maatschappelijk thema

Tussen weten en verwonderen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn eindexamen werk bestaat uit een interactieve installatie bestaande uit meerdere overhead projectors met kleine werkstations. De bezoekers kunnen op deze projectors zelf met negatieven uit de werkstations een collage maken. Met dit werk wil ik de bezoekers uitnodigen om ook te komen kijken op de rand tussen weten en verwonderen. Naar deze tussenruimte ben ik zelf als kunstenaar ook opzoek in mijn collages. Naast het interactieve deel van de installatie zullen dan ook drie van mijn eigen gecreëerde collages te zien zijn.
In de extra upload zitten de drie collage's die geëxposeerd zullen worden met de overhead projectors. Ook daarvan zit er in extra upload nog een foto.

Artist statement

In mijn collages onderzoek ik de samenwerking tussen onze ogen en ons brein. Interessant vind ik het hoe deze twee samen moeten werken, en elkaar tegelijkertijd ontzettend voor de gek kunnen houden. Zo denken we soms dingen te zien die we niet helemaal kunnen plaatsen. Dingen die alleen bestaan in het gebied tussen jouw ogen en jouw brein.

Vanuit mijn fascinatie voor fotografie, kleur en licht werk ik graag in fotoshop. Tijdens het maken begeef ik mij het liefste tussen het gebied van weten en verwonderen. Mijn collages zie ik dan ook als werelden waarin ik de samenwerking tussen wat het oog en brein kunnen waarnemen, op de proef stel.

In mijn interactieve installatie, ontworpen voor exposure, wil ik de bezoeker uitnodigen om een kijkje te nemen in mijn werkwijze. De bezoeker kan zo met verschillende negatieven zelf tijdens het maken van een collage op zoek gaan naar de samenwerking tussen hun eigen ogen en brein.

Ambities

Over vijf jaar wil ik mezelf hebben ontwikkeld tot succesvol zelfondernemend kunsteducator. Door bijvoorbeeld deeltijd als (gast)docent te werken in het middelbaar onderwijs. In het middelbaar onderwijs wil ik pleiten voor meer ruimte voor fotografie. Specifiek analoge technieken zoals pin-hole camera’s, fotogrammen en cyanotypie.
Daarnaast zou ik een eigen atelier willen hebben waar ik beeldend werk kan maken en mensen kan ontvangen voor workshops. Bijvoorbeeld voor de workshop die ik heb ontworpen binnen mijn eindonderzoek.

Over vijf jaar hoop ik ook al stappen te hebben gezet naar een plek om mijn twee liefdes, kunsteducatie & horeca, te kunnen combineren in een kunstcafé. Waar je langs kan komen voor een smakelijke lunch, een lekker biertje en een kunst educatief programma. Hiermee hoop ik een podium te kunnen geven aan jonge kunstenaars vanuit verschillende disciplines.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik tijdens mijn studie geleerd heb, is dat je als docent niet alles hoeft te weten. Het is belangrijk om altijd met een open houding naar de praktijk te blijven kijken. Je onwetendheid toegeven en daarna samen met de ander onderzoeken, zorgt voor bewegingsvrijheid. Een plek waar vragen mogen ontstaan en bestaan. Deze bewegingsvrijheid creëert ruimte voor experiment en acceptatie dat fouten maken niet bestaat.