Duurzaamheid en circulariteit

The Rest

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn project gaat over de massaproductie in de mode-industrie. Mijn werk is gebaseerd op alle afgedankte kleding die op enorme stapels in de natuur belandt. De collectie is volledig gemaakt van gerecyclede materialen. Deze materialen zijn gevonden op mijn zolder, de zolder van mijn oma, van oude (mode)projecten die ik uit elkaar heb gehaald, en zelfs letterlijk uit de prullenbak gevist. Met mijn werk start ik een gesprek over een zeer belangrijk probleem in de wereld: onze relatie met kleding. Met deze collectie wil ik de ogen van de toeschouwer openen en hen laten nadenken over hun eigen consumptiewijze. Het kopen van fast fashion en het zo snel weggooien ervan vernietigt deze aarde. Ik laat mensen niet alleen nadenken over de keuzes die ze maken, maar ik laat hen ook zien wat je kunt maken uit afval. Ik vier het tweede leven van weggegooid materiaal en toon mijn liefde voor maken. Hiermee hoop ik de kijker ervan te overtuigen niet zo snel iets weg te gooien, maar te gaan experimenteren met de mogelijkheden van hergebruik. Ook laat ik een nieuwe vorm van ontwerpen en maken zien: Infinity Recycling.

Artist statement

Kleurrijk, gedetailleerd, extravagant, gelaagd en duurzaam. Dit zijn vijf woorden waar ik aan denk als ik mijn werk zou moeten omschrijven. Mijn naam is Sophie Fabre, en hoewel ik gestudeerd heb voor fashion designer, zie ik mezelf meer als allround kunstenares. Zo maak ik niet alleen kunst op het lichaam, maar ook 3D-objecten, tekeningen, tuft- en glaskunst en doe ik fotografie. Ik ben een intuïtief maker, wat inhoudt dat ik continu aan het reflecteren ben op mijn werk. Zo nodig blijf ik aanpassingen doen tot het aan mijn eigen gestelde eisen voldoet. Mijn werk zal de kijker inspireren en uitnodigen het van dichterbij te komen bekijken. Dit doe ik door het hergebruiken van gerecyclede materialen zoals textiel, glas en hout. Met mijn werk laat ik zien hoeveel liefde ik heb voor oude restmaterialen en geef ik weer waarde aan wat anders zou worden weggegooid.

Ambities

Na de academie hoop ik vooral op veel samenwerkingen. Mijn interesses zijn erg breed en daardoor lijkt het me erg leuk om te werken met theater, dans, musea, festivals en artiesten. Daarnaast wil ik mijn merk Sophie Fabre Design laten groeien en doorgaan met het maken van duurzame mode. Ik wil blijven experimenteren en ik hoop een plek te vinden met andere makers die mij hierin kunnen ondersteunen en inspireren.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb ontdekt tijdens deze studie, is de enorme liefde voor materialen en technieken. Zo ben ik erachter gekomen dat ik als het ware boetseer met gevonden materialen. Als ik een materiaal in mijn handen heb, begin ik gelijk te experimenteren. Ik knip of scheur het uit elkaar, naai of knoop het weer in elkaar, combineer het met andere materialen om het zo een totaal ander uiterlijk te geven. Deze manier van maken is heel anders dan de traditionele wijze van kleding maken. Gelukkig heb ik altijd de vrijheid gehad om deze eigen nieuwe manier van maken te ontdekken en uit te breiden.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Bands in a Barn
19 mei 2019 - 21 mei 2019 Moergestel, Noord-Brabant
Top en rok geëxposeerd op een mannequin.

Textour
13 mei 2023- 14 mei 2023 Tilburg, Noord-Brabant
Wandkleed gemaakt in Gent gepresenteerd in de etalage van de SP.

Walking Nine Lives
27 februari 2024 Tilburg, Noord-Brabant
Twee outfits getoond op modellen tijdens een duurzame fashionshow.

Fashionclash
2 maart 2024 Tilburg, Noord-Brabant
Mijn eindcollectie geëxposeerd op 3 mannequins.