Zorg en welzijn

The Me'Shroom Project: "Growing Up!"

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn afstudeerwerk combineert illustratie met de levensfasen-psychologie, waarbij ik op een informative en vermakende manier behandel hoe de mens opgroeit, van geboorte tot dood. Met mijn boek probeer ik de uitgebreide informatie uit de psychologie begrijpbaar te vertalen voor het grotere publiek.

Het doel is het bieden van handvatten om meer inzicht in mensen hun levensproces te geven. Met dat inzicht, hoop ik dat men meer begrip, acceptatie en rust kan vinden in hun leven en het groeiproces.

Artist statement

Artist statement:

Elke keuze die je maakt is een keuze die je niet maakt. Maar screw that, ik wil verbinding!

Door het en/en denken en niet het of/of, experimenteer ik graag met onbekende combinaties op zoek naar gouden middenwegen die mij doen verwonderen. Als illustrator, met een liefde voor de Urban-Art wereld, maak ik vooral geïllustreerde 2D-beelden vergelijkbaar met de stijl binnen de stroming.
Vanuit een chronische drang om nieuwe dingen te ontdekken, exploreer en combineer ik meerdere dimensies, materialen en media met theoretische kennis. 3D-kleibeelden op 2D-schilderijen, poster-sticker bundels, (skate)deck-designs en 3D-prints van geïllustreerde karakters, waren projecten waar ik met veel plezier en interesse aan werkte. Wat mij motiveert tot maken, is het vergroten van de levendigheid van 2D-werkelijkheden. Hiermee wil ik meer inlevingsvermogen creëren en het gat tussen onze 2 dimensies verkleinen.

Ambitions

Zoals hierboven beschreven, liggen mijn ambities bij het vergroten van de 2D tastbaar- en levendigheid, die verweven zijn met de wereld van Urban-Art. Spelen met verschillende dimensies, materialen en media gaat mijn instelling blijven. Of het kiezen voor een "master-of-none"-bestaan koppig is of niet, ik vertrouw erop dat in de loop van de jaren mijn grote scala aan interesses en drangen tot ontdekken steeds meer wordt gefinetuned en professioneler, efficiënter en uitgebreider gaat worden.

Eindelijk wetende welke media/materialen mij het meeste aanspreken, wat mij motiveert tot maken en met welk doel, heb ik met dat zelfvertrouwen een geslaagde stage in Japan afgerond met een beloofd contract als resultaat. Als ik dit jaar afstudeer, vertrek ik aan het einde van de zomer/begin van de herfst naar Tokyo om daar aan de slag te gaan bij Ultra Super New als creative. Werkzaamheden zullen o.a. het produceren van content zijn voor marketingdoeleinden máár ook de brand-design en merchandising voor het bedrijf. Hiervoor krijg ik tamelijk veel vrijheid om coole dingen te gaan designen die professioneel worden doorgezet. De "dingen" zijn ook veelal wat ik super leuk vind om te maken, zoals 3D-beeldjes, deck-art, illustraties/posters en bedrukte kleding.

Eenmaal daar, ga ik (natuurlijk) hard werken, zoveel mogelijk ontdekken, leren, maken, netwerken opbouwen en uiteindelijk een goeie werkflow vinden binnen 2 jaar bij hetzelfde bedrijf. Als die is bereikt, wil ik naar Minikami verhuizen (±2 uur rijden van Tokyo) en lekker rustig in de bergen wonen en werken in een thuisstudio/atelier.
Vervolgens wil ik na 3 jaar dé optimale werkflow hebben bij USN, zodat ik naar het zuiden van Japan kan verhuizen en in Okinawa hetzelfde kan doen als in Minakami. Echter dit keer wakker wordend op een surfboard in helderblauw water vol tropische vissen, living the island life.

Het is deels een droom en deels prima haalbaar als ik gewoon mijn best doe, de kansen pak die op mijn pad komen en altijd blijf open staan voor veranderingen. Ik riep bijvoorbeeld 10 jaar geleden al dat ik naar Japan wilde om te wonen en werken, compleet naïef over de haalbaarheid en in welke vorm dit zou zijn. En nu (*tromgeroffel), ga ik daadwerkelijk naar Japan, werkend bij een bedrijf dat super cool, veelzijdig, assertief en creatief is met een groot netwerk en veel doorgroeimogelijkheden!

Learned during the studies

Achterhaal wat je leuk vindt, denk er niet over na en ga doordacht spelen. Maak wat je leuk vindt, en anderen gaan leuk vinden wat je maakt.

Terugdenkend op de laatste 4 jaar, heb ik op een geleidelijke manier geleerd over maakprocessen met conceptvorming als voornamelijke focus.

Misschien dat HKU het heel handig vindt om 4 jaar lang vooral conceptueel vermogen te stimuleren, maar ikzelf zie concepten bedenken weer meer als creativiteit wat al in je zit. De skills om dat abstracte vervolgens te kunnen vertalen naar leesbaar beeld, is iets wat te leren valt. De lesmomenten waarbij vaardigheid de overhand had ten opzichte van conceptvorming, hebben mij dan ook het meest gegeven wat ik zocht toen ik de opleiding illustratie begon. Maarten en Olf speelden hierin de grote rollen.

Maarten leerde mij daadwerkelijke teken- en schildervaardigheden en het omgaan met verschillende materialen. Tijdens het experimenteren in de lessen, kon ik mijn fantasie en creativiteit gecontroleerd toepassen wanneer ik een model of stilleven schilderde, die mij ook de eerste werken hebben opgeleverd waar ik trots op was. Maar waar ik het meest blij mee ben, is het vinden van een soort makersdoel of ambitie. Mijn interesse in het combineren van 2D en 3D, het breken van het kader van het vlak en het experimenteren met tastbaarheid en ruimte van illustraties, heb ik te danken aan de ontdekkingen tijdens de ABO lessen. Dankjewel Maarten!

Olf leerde mij hoe ik op een efficiënte manier te werk kan gaan. Hij leerde mij zijn eigen werkproces kennen, door te laten zien hoe hijzelf als professionele illustrator te werk gaat, en dit vervolgens behandeld. Na zijn uitleg, begon ik te oefenen met o.a. thumbnails, van kleine met globale vormen naar steeds grotere met meer detail. Uiteindelijk was ik beter in staat een onderbouwde keuze te maken voor mijn eindbeelden. Na het blok kreeg ik vervolgens de vrijheid om mee te nemen wat ik nuttig vond om mijn eigen maakproces te versterken. Het meeste pas ik tot vandaag de dag toe bij elk project. Dankjewel Olf!

Ook heb ik erg genoten van de werkplaatsen op Oudenoord en IBB met de gezellige en behulpzame medewerkers daar! Ze hebben mij veel bijgebracht over de machines, tools, mogelijkheden en technieken, en daarmee ook gemotiveerd om meer te gaan maken in hun werkplaatsen. Lekker met mijn handen procesmatig bezig zijn tijdens o.a. het printen, plotten en drukken, waren dagen dat ik met plezier bezig was, ongeacht de grote stress soms. Deels ondoordacht aan het spelen met de machines en materialen, deels doordacht aan het leren hoe het nou wel precies moet voor latere toepassing.