Duurzaamheid en circulariteit

The hidden life

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn eindwerk is een uiting van een onderzoek naar de kleurstof blauwhout. Een 7 meter lange deadstock zijden doek die ik heb geverfd met blauwhout. Blauwhout heeft de eigenschap om van kleur te veranderen als de zuurgraad ook verandert. Hierdoor komen alle kleuren die je in het doek ziet van blauwhout af. Ook heb ik tijdens mijn onderzoek mijn eigen droogtechniek ontwikkeld, hierdoor zie je unieke patronen op het doek die samen met de droogtechniek, metalen en verschillende voorbeitsen zijn ontstaan. Verder heb ik samen met Sem Hovingh een korte film gemaakt over het natuurlijke verfproces. De film vertaalt het proces naar beelden en geluiden, hierdoor kan de kijker helemaal meegenomen worden in het natuurlijke verfproces en dit beter begrijpen.
draaidag voor de film in een oude kas
deadstock zijde geverfd met blauwhout

Artist statement

Als textielkunstenaar en bio-designer zoek ik naar de verstopte en vergeten kleuren in de natuur. Ik doe onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen en pigmenten en pas dat toe op natuurlijke vezels zoals zijde, linnen en katoen. Hiermee maak ik unieke kleuren en patronen met eeuwenoude technieken die ik opnieuw uitvind met de kennis van nu. Ik wil dat de consument meer bewust wordt van de negatieve gevolgen die de kledingindustrie veroorzaakt en dat er alternatieven en duurzamere mogelijkheden bestaan. Door samen te werken met andere (mode)ontwerpers geef ik natuurlijke verven een herintroductie in de mode-industrie en bij consumenten. Door te werken met iets zo bewerkelijks als natuurlijke pigmenten, ontwerp ik met de verrassingen die ik onderweg in mijn proces tegenkom. Verrassingen die ik eerst als imperfecties zag, maar in de loop van de tijd als schoonheden ben gaan beschouwen. Door die verrassingen te begrijpen kan ik bewust natuurlijke kleurstoffen toepassen, de controle loslaten en samen ontwerpen met de natuur.

Ambities

Tijdens mijn afstuderen heb ik mijn eigen natuurlijke verfstudio, Rubia Rubia, opgezet en ik zou hier graag mee verder willen groeien. Meer samenwerkingen hebben met andere ontwerpers, workshops geven en ook mijn eigen kledinglijn uitbrengen. Ook zou ik graag willen dat mensen natuurlijk verven meer gaan zien als een kunstvorm, mensen beter informeren over hoe het proces werkt en hoeveel tijd erin gaat zitten.

Geleerd tijdens de studie

Experimenteren! Ik heb geleerd dat ik een onderzoekende kunstenaar ben. Telkens als ik het antwoord had op een vraag, kwamen er drie meer vragen bij. Later in mijn studie heb ik ook geleerd hoe je van een onderzoek naar een eindwerk kunt komen, hoewel het onderzoeken voor mij nooit stopt!

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Publieke Werken Rotterdam 2021
Kloddertje Roze festival 2023
Weißensee Berlin CliMADE exhibition 2023