The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn onderzoek is ontstaan vanuit mijn fascinatie voor het intellectueel eigendomsrecht. Dit is het rechtsgebied dat gaat over de bescherming van intellectueel eigendom zoals een kunstwerk. Ik had het niet verwacht, maar dit vak vond ik het leukste vak van de hele opleiding. Het fascineert mij hoe het recht in elkaar steekt en hoe je als een soort puzzel het recht kan gebruiken om tot de beste oplossing kan komen bij geschillen. Tegelijkertijd heeft het mij verbaasd hoe belangrijk het is om kennis te hebben over je eigen rechten, niet alleen om je eigen rechten te beschermen maar ook om te voorkomen dat je onbewust inbreuk maakt op andermans rechten. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben, waarbij de kosten erg hoog kunnen oplopen.

Tijdens mijn onderzoek heb ik ontdekt dat theaterstudenten geen les krijgen in recht tijdens hun opleiding. Uit gesprekken met jonge theatermakers is gebleken dat zij wel behoefte hebben aan informatie over recht. Op deze behoefte heb ik ingespeeld met mijn afstudeerproject. Om te beginnen heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar diverse rechtsgebieden die van belang zijn voor theatermakers, vervolgens heb ik ook onderzoek gedaan naar het vormgeven van een product om de informatie op een leuke wijze aan te bieden.

Uit dit onderzoek is een scheurkalender ontstaan die op weekbasis handige informatie geeft. De scheurkalender is op een speciale wijze gebonden waardoor de gebruiker ervoor kan kiezen om pagina’s om te slaan en zo belangrijke informatie te bewaren. Mijn eindproduct biedt op een toegankelijke manier begrijpelijke informatie voor pas afgestudeerde theatermakers.

Artist statement

Het begint bij het hebben van het recht om een stuk te mogen uitvoeren. Dat is de basis voor het maken van nieuwe voorstellingen.

Ik heb ontdekt dat theaterstudenten tijdens hun opleiding echter geen les krijgen in recht. Daarom wil ik met mijn onderzoek theaterstudenten helpen om op een toegankelijke en speelse wijze hen kennis te laten maken met het recht. Ik heb mij volledig ondergedompeld in het proces van de creatieve theatermaker en alle rechtsgebieden die voor hen van belang kunnen zijn en hoe ik deze informatie op een begrijpelijke en leuke manier kan overbrengen. Hiermee hoop ik dat ik de nieuwe lichting theatermakers kan helpen met de vragen die zij hebben rondom het onderwerp recht.

Ambities

Ik sta nu aan het eind van mijn studie en aan het begin van de volgende stap. Ik heb mij in de afgelopen vier jaar gespecialiseerd in productionele werkzaamheden in de culturele sector en met mijn afstudeerproject heb ik de bijzondere positie kunnen innemen waarbij ik veel kennis heb opgedaan over het recht in de theatersector. In het komende schooljaar zal ik mij nog verder gaan verdiepen in de kunstgeschiedenis. Uiteindelijk zal ik een brede basis hebben waarmee ik verschillende rollen in de culturele sector kan vervullen. Mijn interesses liggen bij grote theaterproducties en televisieprogramma’s, culturele festivals en beeldende kunst uit de Renaissance. Ik kan niet wachten om aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen. Ik ben benieuwd wat de culturele sector te bieden heeft en bij welke mooie producties ik mijn expertise kan inzetten.

Geleerd tijdens de studie

In de afgelopen vier jaar heb ik mij gespecialiseerd in Theater en Dans. In mijn vrije tijd heb ik meegewerkt aan extra projecten bij films en evenementen. Daarbij heb ik mij toegespitst op productionele werkzaamheden. Ik heb veel geleerd over het vormgeven van een concept, het maken van planningen en het gebruik van Excel. Door aan het werk te gaan bij diverse festivals en door stage te lopen bij een theatervoorstelling heb ik mijn communicatieve vaardigheden sterk kunnen verbeteren en heb ik stappen gezet in het leren stellen van prioriteiten. Deze competenties wil ik graag nog verder ontwikkelen. Ik kan niet wachten om mee te werken aan producties in de culturele sector.