Ander thema

Technomorphogenesis

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Technomorphogenesis is een project dat de rol van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de creatieve sector verkend. Ons project bestaat uit een visuele journal en een expositie met sculpturen en illustraties die reageren op ons onderzoek, inclusief de impact van AI op beeldmakers. Hoewel AI veel nadelen heeft, willen we de mogelijkheid voor een samenwerking tussen mens en AI in het creatieve proces laten zien. Door AI en onszelf vanuit een kritisch maar speels perspectief te onderzoeken, hopen we met ons project de kijker te laten nadenken en de discussie over de mogelijkheden en beperkingen van AI in de creatieve sector te stimuleren. Vormgegeven met organische vormen, fantasievolle wezens en kleurrijke texturen verkennen we samen de wereld van AI en het creatieve makerschap.

Artist statement

Mijn naam is Lotte Minkema. Ik ben een illustrator wonende in Amsterdam en opgegroeid in Fryslân. Mijn illustraties zijn dynamisch en organisch met veel motieven als honden, wormen, mythische wezens maar ook alledaagse voorwerpen. Mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving en eigen ervaringen. Illustreren is en blijft voor mij een manier om helderheid te creëren en mezelf uit te drukken over ingewikkelde kwesties en gevoelens. Ik speel met vormen en onderzoek hoe ze met elkaar interacteren. Vormen vloeien net als gevoelens in elkaar over, zijn soms transparant of juist bold aanwezig. Vaak vermomd als sierlijke wezens wandelen emoties door mijn werk. Hiervoor ga ik graag analoog te werk met potlood of fineliner en werk dit eventueel nog digitaal uit, maar ik probeer altijd de spontaniteit van mijn analoge handschrift te behouden. Verder werk ik graag met mediums zoals keramiek en graffiti. Door middel van mijn werk wil ik mensen uitnodigen de wereld op een andere manier te bekijken, te reflecteren en zich open te stellen voor nieuwe perspectieven.

Ambities

Aankomende tijd is het plan dat ik me ga verdiepen in het vak van tatoeëren en kijk hoe ver ik me hierin kan ontwikkelen. Daarnaast wil ik nog parttime blijven werken als productiemedewerker bij het printbedrijf waar ik momenteel werk, om vervolgens eventueel naar een kleinschaligere drukwerkplaats over te stappen. Verder zou ik graag een eigen studio of plekje willen waar meerdere makers werken met verschillende specialisaties, zodat ik aan mijn eigen werk kan werken maar ook mogelijke samenwerkingen kan aangaan met verschillende disciplines. Dit alles zou ik het liefst vanuit Amsterdam doen en tussendoor reizen maken, en wie weet blijf ik ergens voor een langere tijd werken en reizen.

Geleerd tijdens de studie

Na mijn MBO4 mediavormgeving wilde ik nog graag naar de kunstacademie om meer conceptueel gericht te werken en meer te leren over mijn persoonlijke werkproces, en ondertussen een eigen stijl creëren.
In de afgelopen 4 jaar heb ik veel over mezelf en mijn makerschap geleerd. Welke manieren van werken wel en niet bij mij passen, wat mijn valkuilen zijn en hoe ik mezelf daar weer uit krijg. Ik weet nu hoe ik mijn werk en dat van anderen kan analyseren en bekritiseren om vervolgens feedback te geven of aanpassingen te maken en vanuit daar mijn keuzes kan onderbouwen. Niet compleet bewust heb ik in die tijd ook echt mijn eigen handschrift/stijl ontwikkeld. Ik weet nu waar ik mijn plezier uithaal, en door heel bewust te zijn van mijn eigen werkproces heeft m’n werk voor mezelf ook meer waarde gekregen. Maar één van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat iedereen een mening heeft, maar dat ik altijd zelf de beslissing maak of ik wel of niet iets met de feedback doe.