Ander thema

Tastbare sporen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Deze objecten zijn ontstaan door de kracht van water en sporen wat het achterlaat, zoals structuren in het zand of de klei aan de oever van de rivier. De vormen, structuren en kleuren die ik hier laat zien, zijn gevormd door de zee en rivieren. De rust die ik ervaar in de natuur, wilde ik delen door momenten te vangen en materiaal te gebruiken uit die natuur.

De wandobjecten zijn ontstaan vanuit een fascinatie voor de ribbels in het zand. Het rustgevende gevoel wat ik ervaar als ik hiernaar kijk, wilde ik vastleggen in een tastbare en ruwe vorm. Op het strand lijken de patronen vaak een stilstaand beeld, terwijl er constant korrels zand in beweging zijn en het beeld langzaam veranderd. De objecten zijn dan ook momentopnames, gevormd door verschillende weersomstandigheden en zo nooit hetzelfde.

De vazen hebben hun vorm door golven van de rivier. Door één moment vast te leggen op beeld en zo de vorm van de golf te gebruiken, zijn er unieke, door water gevormde, objecten ontstaan. De kleuren zijn ontstaan door het gebruik van zelf gewonnen klei langs verschillende wateren. Elke kleur is daarom te koppelen aan een specifieke plek.

Artist statement

Ik ben een onderzoekende maker en begin graag mijn projecten vanuit een fascinatie, meestal de natuur. Door een beetje af te stappen van de “gebruikelijke” manier van maken, daag ik mijzelf uit om te ontdekken. Ik ben opgegroeid in Noorwegen, waar natuur een groot deel is van het leven. De kleuren, vormen, structuren uit die natuur geven mij inspiratie en zijn vaak terug te zien in mijn werk.

Met mijn werk wil ik de natuur dichter bij de mens brengen om zo te laten zien wat voor moois ze missen omdat we tegenwoordig allemaal zo druk zijn. Zo is mijn werk ontstaan vanuit momentopnames, waarbij het cruciaal is om even stil te staan en elk moment goed in je op te nemen. Hiermee wil ik dan ook graag meegeven dat de wereld constant verandert en in beweging is, en even een pauze soms ook nodig is.

Elk product maak ik met de hand en is dus uniek. Door de organische vormen nodigt mijn werk uit om aangeraakt te worden en hoop ik nieuwsgierigheid op te roepen bij mensen.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik een eigen atelier te hebben waar ik nog elke dag kan doen wat ik het leukste vind om te doen; maken. Het lijkt me leuk om dit te delen met anderen en veel samenwerkingen aan te gaan, om zo specialiteiten te kunnen combineren, en te kunnen blijven leren en groeien.

Ik hoop veel van de wereld te hebben gezien en dit mee te nemen in mijn werk. Ik ben benieuwd wat er allemaal op mijn pad gaat komen en stel me helemaal open voor wat er nog komen gaat.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over mijzelf, op persoonlijk vlak en als maker. Door vallen en opstaan heb ik ontdekt wat bij mij past en hoe ik het beste werk. Binnen de HKU word je uitgedaagd om van alles te proberen om er zo achter te komen waar jij als maker het beste tot je recht komt. Daarnaast geven ze je ook de vrijheid om te specialiseren in iets wat echt bij jou past, om zo het beste van jezelf naar boven te halen.
Ik heb me nu vooral verdiept in keramiek, omdat ik fijn kan werken met dit materiaal en het mijn werk in mijn ogen versterkt, maar door alles wat ik heb mogen proberen tijdens mijn studie, sluit ik zeker niet uit dat ik in de toekomst met een ander materiaal zal werken.