Design
Duurzaamheid en circulariteit

Tales of Trashures

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
We putten de bronnen van onze aarde uit. In ‘Tales of Trashures’ onderzoek ik de potentie van gevonden en gebruikte materialen, door middel van de ‘designer tas’. Waarom verlangen we naar luxe? Kunnen we leven van genoeg, in plaats van meer-meer-meer?
Elke dag ging ik op zoek naar schatten - in de kringloop, op straat, op zolder of de glas- en vuilnisbakken bij de supermarkt. Schatten waaraan we vaak voorbij gaan. Door alledaagse producten en merken in een andere context te plaatsen, wil ik een nieuwe vorm van ‘luxe’ introduceren. Luxe met een verhaal.

In het mini magazine ‘TRASH’ lees je meer over mijn makerschap, het maakproces & resultaat van de tassen en verdieping in de thema’s waar ik op reageer.

Vanuit dit project is ook de samenwerking met het opkomende tassenmerk BREAG ontstaan. Een BREAG is een statement bag van oude beha’s. De tassen dienen als gespreksstarter over borstkanker en het belang van zelfonderzoek. Ze worden gemaakt door kansarme vrouwen in Pakistan voor een eerlijk loon. De opbrengst gaat naar de aanschaf van biopsienaalden voor vrouwen in Pakistan die dit niet kunnen bekostigen.

Deze tassen zullen - samen met de tassen uit Tales of Trashures - te zien zijn op de catwalk tijdens de openingsshow van EXPOSURE.

Artist statement

Als ontwerper combineer ik graag ambachtelijke en digitale technieken, voor het maken van betekenisvolle ontwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat wij als mens al voldoende bronnen tot onze beschikking hebben om met creativiteit tot nieuwe verbindingen en oplossingen te komen. Vanuit die overtuiging reflecteer ik op een speelse manier op de wereld om ons heen.

Mijn werk is een bundeling van intuïtieve materiaalexperimenten en voortdurend onderzoek naar maatschappelijke thematiek. Het aankaarten van zware thema’s op een luchtige manier, staat in mijn werk centraal. Alledaagse elementen inspireren mij. Door het herkenbare te vervreemden, reageer ik op een bevragende manier op de dingen die mij wakker houden - met als doel anderen te inspireren of bewustwording te creëren.

Gericht op verfijning en detail, probeer ik het materiaal een actief onderdeel te laten zijn van het verhaal. Van foto tot film, stof en metaal; mijn werk is vaak crossmediaal. Ik zoek graag de grenzen van gebruikte materialen op - zo wordt het alledaagse buitengewoon.

Ambities

Mijn focus ligt - als startend creatieve ondernemer – op het (samen)werken in opdracht om bij te dragen aan een duurzame economische groei. Een groei waarin we kunnen leven van genoeg. Daarnaast wil ik het plezier dat ik heb in het maken van exclusieve tassen blijven ontdekken en ontwikkelen. Kortom: mooie dingen maken en verhalen vertellen.

Geleerd tijdens de studie

Mijn doel was om tijdens de studie zoveel mogelijk ‘skills’ te ontwikkelen in de werkplaatsen, maar ik leerde zóveel meer dan dat. De vrijheid die je krijgt tijdens de opleiding, maakt een creatief proces soms moeilijk en persoonlijk. Zwemmen in een wereld van mogelijkheden dwingt je dicht bij jezelf te blijven. Op die manier heb ik mezelf en mijn stijl leren kennen tijdens de studie. Ik heb ontdekt dat uit de gekste ideeën soms de mooiste dingen kunnen ontstaan.

Overzicht van publicaties

Hermès Birkin, But DIY? – Wall Street Journal (jun. 2023)
TRASH magazine – Ilse Veening (feb. 2024)