STUDIOFILM: de Vloek van Kamp Nachtrust

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een retrofuturistische wereld vol strakgekapte heggen, ronde vormen en gevaar dat op de loer ligt...
Mijn ontwerp is een interpretatie van een scenario die zich uit in een fictief voorstel voor een grootse studiofilm. Hierin is het bos dat beschreven wordt vervangen door een heggendoolhof en de blokhutten door bijna cultachtige scifi-esque gebouwen. de omgeving erkent dat hij nep en gefabriceerd is en haalt zijn roots uit de kadrering en het drama van het theater.

Artist statement

Mijn werk is zowel de ruis van een analoge camera als het plastic van een speelgoeddino. Het neppe en knullige versus het intieme en menselijke. Ik zoek naar een bepaalde tijdloosheid waarin futurisme en retro samenkomen tot een ondefinieerbaar gevoel van nostalgie. Mijn werk is chaotisch en kleurrijk, maar kan ook klein en persoonlijk zijn. Het is bijna altijd een verzameling, visueel interessant en met een toegevoegde laag.

Ik zie er de waarde van in dat je kan zien hoe iets is gemaakt en dat het niet echt is. Dat is ook de kracht van zowel film als theater en ik vind het belangrijk dat mensen dat blijven zien: het is nep. In een tijd van VFX en CGI verlang ik naar een tastbaardere vorm van entertainment. Ik heb geen grote persoonlijke geëngageerde missie, maar probeer juist door middel van kostuum, decor, sets en attributen de boodschap te versterken die in mijn bron zit.

Grote inspiraties zijn voor mij Nadia Lee Cohen, Martin Parr en films zoals Austin Powers en Zoolander. Het neppe, het overdrevene en het ambachtelijke is wat mij in hun werk aanspreekt.

Inspiratie haal ik ook uit wat er al is, uit voorwerpen, materialen en gebruikte dingen. Graag zet ik ze dan op een andere manier in dan waarvoor ze zijn gemaakt. Ik bloei op op het moment dat ik een kringloop binnenstap of een medemaker ontmoet om te sparren. Het is magisch om bijvoorbeeld een oud stuk buis uit een container te vissen en die vervolgens in een kostuum te verwerken. Doordat andere mensen mij in mijn kracht versterken, streef ik naar samenwerking en naar een collectief maakproces. Juist door het uitwisselen van expertise en ideeën komen de beste sets, decors en kostuums tot stand. Mijn dramaturgische blik helpt mij daarbij.

Ik zie mijn vak als een manier om het lelijke mooi te maken, om werelden te verzinnen en te realiseren en om een hernieuwde interesse te wekken voor de kracht van het gefabriceerde. Ik wil je verwonderen, enthousiast maken over beeld en zorgen dat je niet diep in je stoel wegzakt.

Ambities

Ik hoop nog steeds lelijke en vreemde dingen te maken, te ontwerpen in film + theater + alles eromheen en veel samen te werken met mensen die mij inspireren.

Geleerd tijdens de studie

Als je werk maakt wat je zelf cool vind dan komen de mensen die het ook cool vinden vanzelf.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

De Vloek van Kamp Nachtrust (kinder-horrorfilm) — Production designer
DECEMBER 2022 - MEI 2023

Stage bij art studio Ricardoishard — Art assistent
NOVEMBER 2022 - FEBRUARI 2023
- reclame voor Pink Elephant
- reclame voor Vinted
- de Buitenaardse Slijmfilm
- reclame voor Clear Channel

The Good Life! (korte sitcom film) — Art Director
APRIL 2022 - MEI 2022

DIT IS PAS EDUCATIE (jongerenvoorstelling)— Kostuum & decor
APRIL 2022 - MEI 2022

Verzwolgen (korte film) — Art Director
FEBRUARI 2022 - MAART 2022

Ontsnapt (korte kinderfilm) — Art Director
FEBRUARI 2022

ZOET BLOED (jeugdvoorstelling) — Kostuum & decor
NOVEMBER 2021 - FEBRUARI 2022

Sip en Sop en de Tranenwasserij (jeugdvoorstelling op festival Vuurol) — Kostuum & decor
AUGUSTUS 2021 - SEPTEMBER 2021

BRAK (jeugdvoorstelling op festival Vuurol) — Kostuum & decor
AUGUSTUS 2021 - SEPTEMBER 2021

Dorpsgeheim (12delige jeugdserie) — Set dresser
JULI 2021 - AUGUSTUS 2021

LOCATIEFILM: de Vloek van Kamp Nachtrust

In mijn onderzoek zet ik twee maakprocessen met dezelfde bron tegenover elkaar. Ik vergelijk mijn ontwerp voor de studiofilm, vanuit mijn ervaring en makerschap als theatervormgever, met mijn ontwerp voor een locatiefilm, die ik heb ontworpen vanuit production design en mijn ervaring in de filmwereld.