Ander thema

Stitch & Share your Heritage

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Cultural heritage is not only a legacy from the past but also a resource for the future”.

Als derde generatie Indische Nederlander en mode-liefhebber voelde ik een persoonlijke missie om mij te verdiepen in mijn afkomst en het cultureel erfgoed wat daarbij hoort. In mijn jeugd voelde ik mij niet helemaal Nederlands. Toen ik op de basisschool zat, ontdekte ik namelijk dat mijn opa en zijn familie in het voormalig Nederlands-Indië waren geboren. Dankzij verhalen van familieleden en het uitstekende geheugen van mijn oma, leerde ik steeds meer over mijn opa zijn karakter en jeugd in Nederlands-Indië, maar er waren ook onderwerpen geweest waarover hij liever niet sprak. Na een DNA-test en een stamboomonderzoek ontdekte ik meer over mijn afkomst en familiegeschiedenis. Echter, er was nog steeds veel wat ik niet wist. Toen ik mocht kiezen voor een afstudeeronderwerp, wist ik dat ik me wilde inzetten voor het behoud van het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed, voor anderen zoals ik die ook op zoek waren naar hun afkomst.

Cultureel erfgoed omvat materiële zaken als gebouwen, objecten, documenten en monumenten maar ook immateriële zaken als gewoontes, gebruiken, tradities, verhalen en rituelen van een specifieke gemeenschap. Erfgoed is niet alleen belangrijk voor een besef van ons verleden, maar geeft ook betekenis aan de samenleving van nu en onze toekomst. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit. Maar, niet iedereen voelt zich verbonden met zijn cultureel erfgoed. Uit mijn onderzoek bleek dat veel mensen van Indische afkomst meer wilden weten over hun erfgoed, in het bijzonder de derde en vierde generaties. Mode is voor mij persoonlijk een belangrijk onderdeel van mijn identiteit. Ik wilde deze kunstvorm dan ook graag inzetten om andere Indische mensen te inspireren om meer te weten te komen over hun erfgoed. Mijn ontwerpvraag was hierom: "Hoe kunnen we het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed levend houden voor de derde en vierde generaties Indische Nederlanders, door middel van mode".

Het antwoord op deze vraag en tevens mijn eindwerk, is de workshop genaamd ‘Stitch & Share Your Heritage’, welke speciaal is ontworpen voor Nederlanders met roots in de voormalige Indische archipel. Tijdens deze workshop wordt borduren gebruikt als middel om mensen en hun erfgoed met elkaar te verbinden. Geïnspireerd door het verleden, het heden en de toekomst van handwerk in verschillende culturen en contexten, creëren de deelnemers samen een kleurrijk en betekenisvol kunstwerk. Op een groot doek borduren zij namelijk allemaal wat voor hen persoonlijk symbool staat voor hun Indische afkomst en wat hiermee onderdeel is van hun cultureel erfgoed. Echter, bij Stitch & Share Your Heritage draait het niet alleen om borduren, maar ook om het delen van verschillende achtergronden en perspectieven. Door middel van een aantal kleine oefeningen worden gesprekken op gang gebracht en verhalen verteld. In plaats van te segregeren, gebruiken we deze diversiteit als bron van inspiratie.

Stitch & Share Your Heritage is ontworpen voor het Nationaal Museum Van Wereldculturen, in het bijzonder voor Het Tropenmuseum te Amsterdam en het Wereldmuseum te Rotterdam.
Handleiding Stitch & Share your Heritage

Artist statement

“Wie zichzelf overwint is sterker dan die een stad inneemt”.

Dat zei mijn opa altijd. Het overwinnen van onze innerlijke strijd is namelijk een grotere prestatie dan het veroveren van een externe entiteit, zoals een stad. Deze overwinning maakt je mentaal en emotioneel sterker en stelt je in staat om meer uitdagingen aan te gaan en jezelf te verbeteren. Vanuit deze motivatie push ik mezelf altijd om te ondervinden wat ik nog meer in mijn mars heb. Met een onderzoekende en creatieve blik op het leven, streef ik ernaar om mijzelf en anderen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. De sleutel naar dit succes is voor mij om te weten waar je vandaan komt, wie je bent en wie je wilt zijn. Mode en cultuur hebben mij hierin altijd gefascineerd.

Ambities

“Inspire to express and be confident and proud, from the inside and out”

Ik heb een sterke ambitie om deel uit te maken van het meest innovatieve, inspirerende en iconische modemerk dat er bestaat. Het is mijn passie om mensen aan te moedigen zichzelf uit te drukken door middel van mode en zich goed te laten voelen over wie ze zijn. Het creëren van prikkelende initiatieven door middel van samenwerkingen en het hebben van creatieve controle is iets waar ik naar streef. Mijn doel is om mijn carrière verder te ontwikkelen in de creatieve industrie, daarom wil ik na mijn huidige studie de master Media & Creative Industries afronden.

Ik wil een toekomst waarin ik kan uitkijken naar elke nieuwe dag en kan terugkijken op het verleden met een lach.

Geleerd tijdens de studie

“De toekomst is van jou, maar hij kan alleen van jou zijn als je er aan deelneemt en de leiding neemt".

Meningen van anderen hadden altijd veel invloed op mij en ik was bang voor afwijzing. Dit weerhield mij ervan om het beste uit mezelf te halen. Tijdens mijn studie is mijn zelfvertrouwen toegenomen, zowel persoonlijk als professioneel. Ik heb namelijk veel kennis vergaard en verschillende vaardigheden opgedaan. Denk aan het het leren over intellectueel eigendomsrecht, marketing en organisatiekunde of het maken van een draaiboek, het opstellen van een begroting en het schrijven van een onderzoeksrapport. Ik heb geleerd om zelfverzekerder te zijn over de dingen die ik doe en maak.

Hetgeen wat mij op persoonlijk vlak het meest is bijgebleven is het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman bij het vak groepsdynamica. Dit model heeft mij doen inzien dat mijn persoonlijke valkuilen voortkomen uit kwaliteiten en dat deze in de kern dus niet per se slecht zijn. Je hebt hierbij zelf in de hand hoe je valkuilen omzet naar kwaliteiten.

De afgelopen studiejaren hebben mij in staat gesteld om proactief te durven zijn en verantwoordelijkheid te nemen om mijn doelen te realiseren. Succes en vooruitgang zijn afhankelijk van mijn inzet en leiderschap, en ik zal niet wachten tot de toekomst vanzelf naar mij toe komt.