Zorg en welzijn

Stap voor stap, dichterbij

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De ziekte van Parkinson is een snelgroeiende en ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. De manier waarop de ziekte zich uit kan voor iedereen verschillend zijn. Mijn urgentie om iets voor mensen met de ziekte van Parkinson te betekenen, ontstond door te zien welke impact de ziekte heeft op mijn opa en een cliënt vanuit de thuiszorg.

Met het werk ‘Stap voor stap, dichterbij’ leg ik een brug tussen de ontwerpwereld en de zorgsector. Door de ziekte van Parkinson tastbaar en bespreekbaar te maken, laat ik anderen deelnemen aan mijn zoektocht naar wat het betekent om met Parkinson te leven.

Door middel van spellen en persoonlijke verhalen kun je ervaren waar mensen met Parkinson tegenaan lopen, wat niet meer lukt en welke emoties dit met zich meebrengt. Je kunt de ander vaak pas beter begrijpen als je weet wat de ander ervaart, voelt, beperkt of waar diegene mee worstelt. Met dit werk draag ik graag bij aan meer bewustwording van de ziekte en een begripvolle band tussen mensen met Parkinson en hun directe omgeving.

Artist statement

Als sociaal ontwerper laat ik mij inspireren door actuele maatschappelijke vraagstukken. Ik kijk, luister, en stel vragen om uiteenlopende onderwerpen bespreekbaar te maken. Met als doel bij te dragen aan een warme verbinding tussen mens en omgeving.

Bij het tot stand komen van mijn werk vind ik het essentieel om de doelgroep en omgeving nauw te betrekken. Dit samen vormt dan ook de plek waar ik de context verken, contact leg van mens tot mens en ideeën creëer.

Vanuit mijn opleiding als Product Designer heb ik een voorliefde voor kleur, vorm en materiaal ontwikkeld. Dit zie je terug in mijn werk, dat varieert van ervaringsgerichte installaties tot verbindende interacties. Door middel van beeldend ontwerp snijd ik maatschappelijke onderwerpen aan, leg ik contact met het publiek of creëer ik dialoog tussen deelnemers. Met mijn ontwerpen nodig ik mensen uit om op een andere manier naar de wereld om hen heen te kijken.

Ambities

Mijn ambitie voor de komende jaren is om mij verder te ontwikkelen binnen sociale projecten. Ik kijk ernaar uit om mijn skills in te zetten binnen een team. Mijn doel is om beeldend ontwerp in te zetten als een middel om maatschappelijke onderwerpen te verkennen en aan te snijden. Ik zoek naar een omgeving waar vormgeving, onderzoek en de mens samenkomen om betekenisvolle projecten te realiseren.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik ontdekt waar mijn passie als maker ligt. Mijn nieuwsgierigheid en fascinaties hebben mij geleid naar een wereld van onderzoek en ontwerp in de maatschappij. Ik ondervond hoe je onderzoek kan integreren in een ontwerpproces en hoe ik door middel van ontwerp vraagstukken bespreekbaar kan maken. Het creëren van ontwerpen met betekenis is wat ik het liefste doe.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2023 - Toeval, NDSM Fuse
2020 - Eten uit de kliko, Duurzaamheidscentrum Assen
2020 - Troep onder de loep, CBK Emmen