Zorg en welzijn

Sleep, light

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik heb altijd moeite gehad met slapen, soms vluchtte ik weg in de nacht of ik gebruikte het als straf omdat mijn depressie de dag zo nutteloos had gemaakt. Ik verloor de kans om mijn lichaam en brein de rust te geven. De dag na de nacht zonder slaap veranderd langzaamaan in een waas en ervaar ik mijn omgeving steeds minder. Dat moment wil ik de toeschouwer in mee nemen met mijn glas-in-lood raam dat met zijn schaduwen de ruimte omzet in mijn slapeloze waas.

Artist statement

Mijn werk bestaat uit het vinden van gelijkenissen van ervaringen tussen mijzelf en anderen, waarbij mentale gezondheid en de werking van het brein voorop staan.
Ik zoek een weg via materiaal en beeld om deze ervaringen te verhelderen en visueel te maken voor een breder publiek.

In mijn leven ben ik op mentaal vlak al veel obstakels tegengekomen, vooral wanneer het aankwam op de reacties van mensen in mijn omgeving. Het uitleggen van mijn situatie stuitte op veel onbegrip. Waar ik het in woorden verloor, zocht ik het in beeld. Zo maakte ik het werk ‘Mental Colour Chart’. In kleuren kunnen we als mens veel gevoelens koppelen, emoties zijn vrij universeel gekoppeld aan bepaalde kleuren. Ik zocht de mensen op die ook mentale stoornissen hebben en vroeg deze een kleur te geven aan hun stoornis. Hier ontstond een kleurenpalet uit, waardoor in kleur herkenning zichtbaar werd bij het onzichtbare.

Als maker neem ik steeds de mentale gezondheid als invalshoek; in de politiek, de krant, de natuur, de wetenschap en de cultuur. Vooral in het politieke klimaat van nu, waarbij zoveel wordt wegbezuinigd in de GGZ en waarin de marktwerking van de zorg zichtbaar wordt. Je bent als patiënt een verdienmodel. Wat betekent dat voor de verhouding tussen patiënt en therapeut? Wat als de juiste diagnose te duur is? Ben je dan uitbehandeld of is de voor jou juiste behandeling te duur?

In mijn werk wil ik beelden maken die de mentaal 'gezonde' mens meer begrip geven voor de mentaal 'ongezonde' mens.

Ambities

Ik hoop dat ik verder kan in maken van werk dat ik belangrijk vind en daarbij ook kinderen op weg kan helpen in de wereld van het maken en zien. Kunst is op jonge leeftijd al ontzettend belangrijk maar ook gewoon heel leuk. De jeugd introduceren aan wat je allemaal kan doen met fotografie en ook alles wat je kan zien.

Geleerd tijdens de studie

Dat alles wat soms niet te verwoorden is, wel te laten zien is.