Installatie
Productontwerp
Installatie
Interieur
Interactieve kunst
Ander maatschappelijk thema

Showing The Invisible

Rutger Dam
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
Mijn werk is voortgekomen uit een project wat ik voor mezelf ben begonnen en uiteindelijk tof genoeg vond om te proberen te verkopen. Veel tijd is gaan zitten in het ontwerpen en maken van prototypes, maar het meeste van de tijd gaat zitten in bedrijven vinden die met me willen samenwerken. Het gros van mijn afstudeerjaar heb ik gespendeerd om dingen voor elkaar te krijgen, contacten te leggen en met bedrijven in gesprek te gaan over mijn product.

Het eerste halfjaar daarentegen was volledig gericht op sculptureel werk en alleen maar proberen dingen te maken die technisch moeilijk zijn om uit te werken.

Dit werk is geïnspireerd door 3D computer animaties van “perfecte machines”. Deze maken vrijwel onmogelijke gesynchroniseerde bewegingen die erg bevredigend zijn om naar te kijken.  Ik daagde mezelf uit om iets te maken wat met dezelfde precisie beweegt als deze machines, maar dan als tastbaar object. 

De precisie van de beweging in combinatie met de simpliciteit van het mechanisme geven in mijn ogen een mooi contrast. Aan de ene kant lijkt het heel complex, maar aan de andere kant kan je exact zien hoe alles te werk gaat. Door goed te observeren en na te denken kan je volledig achterhalen hoe ik dit werk gemaakt heb, en toch neemt dat niks weg van het bevredigende effect.


Na geïnspireerd te zijn door mijn voorgaande kunstwerk wilde ik de beweging nog duidelijker visualiseren. Ook leek het me interessant om de kijker te kunnen laten spelen met de vorm die door de lucht gesneden wordt.

Dit fijn afgestelde bouwwerk maakt gebruik van het fenomeen “persistence of vision”, wat  inhoud dat een beeld heel even op je netvlies “blijft staan” nadat je het ziet. De hoofdarm en de lichtbron draaien met hoge snelheid rond, wat er voor de kijker uit ziet als een lichtgevende donutvormige helix die in de lucht lijkt te zweven.Het beeld wordt sterker naarmate je er langer naar staart, tot op het punt dat het licht bijna tastbaar lijkt. Dit is een driedimensionale optische illusie en je zal ondervinden dat het niet goed op video te krijgen is. Het effect werkt alleen door de manier waarop onze ogen met ons brein communiceren.

Rutger Dam

0639664177

@atiseru

@rutger.dam