Gezondheid en welzijn
Ander maatschappelijk thema

'Shell of a Primal Prey', 'SKINS', 'It's Part of a Secret', 'Grey Skinned, First Times', 'Drawing °1', 'Untitled'

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het is een werk wat ontstaan is vanuit mijn beeldarchief. Dit beeldarchief bestaat uit foto en videomateriaal, beelden welke ik heb vastgelegd in momenten van stilte en zelfreflectie, zoals wandelingen in de natuur, of tijdens self-care rituelen als yoga en meditatie. Dit beeldmateriaal gebuik ik als inspiratie en startpunt voor creatie.
Bij het werk 'Shell of a Primal Prey' ben ik gaan kijken naar een vonds vanuit de zee, gevonden tijdens een wandeling langs het strand, een plek waar ik veel te vinden ben als ik mij geblokkeerd voel en dingen los wil laten.
Tijdens het maakproces van 'Shell of a Primal Prey', 'flowde' het werk al meer als vanzelf uit mij, als het werk ervoor (It's Part of a Secret). Hierbij begon het werk in stagnatie, een creatieve blokkade waar ik doorheen ben gegaan door door te schilderen, laag over laag aanbrengen en loslaten van eventuele uitkomsten of verwachtingen. Daardoor ging de focus ineens terug naar mijn lichaam (welke het werk aan het schilderen was), de beweging van mijn arm en de kwast, de vormen die hieruit ontstonden, kleurgebruik waarbij ik afging op gevoel en intuïtie.
Door het werk te laten ontstaan door minder vast te zitten in mijn hoofd, in het denken, en meer af te gaan op deze specifieke 'flow' van maken, in complete aanwezigheid in het moment en in mijn lichaam, zijn er meerdere werken in rap tempo na elkaar ontstaan.
Het plezier en de vrijheid zijn terug in het maken!

Het heeft te maken met zelf liefde.

De titel van het werk is tot mij gekomen door een tijd het werk in me op te nemen en te observeren wat er nou eigenlijk precies aan vooraf is gegaan. Spelen met woorden. Woorden uit mijn dagboeken van dingen die mij bezighouden in het dagelijkse leven.

De tekeningen op (canvas)board zijn gemaakt vanuit mijn beeldarchief, waarbij foto's van dicht op mijzelf, mijn eigen lichaam, observaties van de huid, gemaakt tijdens self-care rituelen als yoga en meditatie, een groot onderdeel zijn. Ik zoom in op de foto's, pluk er elementen uit welke me aanspreken, details welke ik meer aandacht wil geven.
De werken zijn in stilte gemaakt, een moment waarbij ik alle prikkels om mij heen demp en me laat leiden door mijn gevoel en intuïtie. Waarbij ik keuzes maak in mijn kleuren palet en welke kwastjes ik gebruik. Soms een beetje verf of krijtje als toevoeging als combinatie van materialen. En dan voelen wanneer het werk af is, en er niet meer aan zitten!
Werk: 'Hands//Movement ° 2' (februari 2020)
Vastzittende energie in lichaam, geest en ziel transformeren door beweging -
Transforming stagnant energy in mind, body and soul by movement -

Artist statement

Artist Statement Bonita Pinedo

Bonita werkt vanuit haar archief van foto en video, intuïtieve beelden gemaakt uit haar dagelijkse directe omgeving, waarbij vormen en kleuren haar opvallen.
Het begon met vlekjes op de vloer in haar atelier of tijdens wandelingen in de natuur. Die kleine, subtiele, onopvallende en stille details waar je normaal snel aan voorbij gaat.
De afgelopen jaren is haar focus gevallen op haar eigen vrouwelijk lichaam en de huid. Na het doen van haar dagelijkse routines als yoga en self care rituelen maakt ze foto’s van heel dicht op zichzelf, waaronder close-up foto’s van de huid, waar ze zich helemaal in kan verliezen door verschillende kleuren en vormen te zien. Dit archief was vaak het startpunt voor vooral series tekeningen waarmee ze het beeldmateriaal meer eigen wilde maken, door er nog verder op in te zoomen. Van daaruit ontstonden verscheidene sculpturen en installaties.

Op het moment gebruikt ze haar beeldarchief om een startmoment te creëren en op snelle abstract expressionistische schilderijen te komen. Tijdens het schilderen ervaart Bonita een bepaalde vrijheid in het maken. Het maken zelf en het gevoel van ‘Flow’ staan voor haar op de eerste plaats in het beeldend maken van haar proces als kunstenaar.
Door vaak een blokkade te hebben ervaren in haar creatieve expressie, is ze op dit moment op een punt gekomen in haar kunstenaarschap opnieuw te kiezen voor het medium schilderen, waarbij de expressie eindelijk vloeit, flowed, vanzelf gaat en er vlot dingen ontstaan. De lichamelijke beweging die gebruikt wordt tijdens het maken van het schilderij is terug te zien in het werk. Het is van belang dat het beeld redelijk snel ontstaat, en dat er dan vanaf wordt gebleven, op dezelfde manier als hoe Bonita foto’s maakt. Het moment legt ze vast en dat is dan wat het is. Volgende.
De gemoedstoestand waar Bonita in verkeerd staat niet los van het uiteindelijke werk, waarbij haar streven is los te zijn van gedachten en de hyperfocus centraal staat in al haar werk.
Hierbij begint ze met beeldmateriaal gemaakt tijdens die bezinningsmomenten met zichzelf en kan ze er los van zijn tijdens het maken zelf. Ze ervaart dat in elk nieuw schilderij zich nieuwe methodes en serendipiteiten aandienen, nieuwe manieren van schilderen en kijken om vervolgens weer nieuw werk te maken, waardoor die vrijheid en plezier in het maken bestaat.

Ambities

Werken met kinderen en kunst, deze twee combineren naast het werken in een eigen atelier~

Geleerd tijdens de studie

Ik heb een manier gevonden om werk te willen en kunnen blijven maken, door creatieve blokkade juist te transformeren in een tool om tot werk te komen!
Dat stil en sensitief werk ook juist erg krachtig kunnen zijn.
Dat mijn gemoedstoestand niet losstaat van mij werk, en ik heb geleerd dit juist te gebruiken in mijn creatieproces.
Dat mijn stage bij het Utrecht Centraal museum, workshops begeleiden met jonge kinderen, het geen is ik wil! Kinderen laten kijken naar de wereld als met een kunstenaars oog voor detail, het aanmoedigen van hun creativiteit en ontdekkingen en ze stimuleren om de waarde ervan in te zien, dat ook zij kunstenaars zijn!

FLOW STREAM INTIMACY OF SKIN (Because you consist of 'slow')

Dit verslag is geschreven aan de hand van Stream of
Consciousness schrijfsessies (schrijven in een flow aan de
hand van gedachten die opkomen, automatisch schrijven),
verdeeld over een aantal hoofdstukken.
Het is een verzameling van momentopnames, vormgegeven in woord.

Het is ter ondersteuning van mijn visuele kunstenaarschap
en het is voor jou om door de pagina's en woorden heen te
bladeren, je kunt ze tot je nemen, en dan weer los - laten.

Flow

Stage - Workshop met kinderen - Centraal Museum Utrecht

Ik heb in mijn derde jaar op de academie (2019) stage gelopen bij het Centraal Museum Utrecht, in de paviljoentuin. Het ging om het geven van kunstworkshops met jonge kinderen. Ik heb toen ontdekt waar ik het allermeeste van geniet, het delen van mijn kunstenaarsoog voor detail samen met jonge kinderen, en deze stimuleren hun creativiteit tot uiting te brengen~