Diversiteit en inclusiviteit
Ander thema

Shelf Lives

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Shelf Lives gaat over de druk die de maatschappij legt op vrouwen om het moederschap te omarmen. Het verhaal speelt zich af in een alternatieve realiteit van Mathel. Vrouwen krijgen hier de ogenschijnlijk vrije keuze om een levensloop contract te tekenen. In dit contract moeten ze aan de staat beloven een x aantal kinderen te baren, in ruil daarvoor krijgen zij dan een baan in hun beoogde beroep. Hoe meer kinderen hoe groter de rewards maar wanneer er niet aan het contract voldaan wordt voor hun 30e moeten ze de Baarmoeder Boetiek in. Hier worden ze ‘goed gehouden’ tot iemand ze uit kiest om alsnog het beloofde aantal kinderen mee te maken. Zonder het ondertekenen van het contract is het echter onmogelijk om aan een baan te komen in Mathel. Ons hoofdpersonage Mila heeft geen kinderwens, maar is op jongere leeftijd onder druk gezet om toch een contract te tekenen. Nu ze snel de 30 nadert, is ze wanhopig op zoek naar een uitweg, zonder alles wat ze dierbaar heeft achter te moeten laten.
trailer

Artist statement

In het regisseren van films houd ik ervan om te spelen met de werkelijkheid zoals wij die in het dagelijkse leven waarnemen. Mijn werk zweeft dan ook vaak tussen fantasie en realiteit. Veelal uit dit zich door de juxtapositie van een kleurrijk decor bij een grimmig thema en elementen in de wereld van de film te zetten die symbool staan voor mijn belevingswereld. Zoals een monster in de vorm van een gehavend kind die aan je hangt, als symbool voor intergenerationeel trauma. Een winkel die kinderloze vrouwen onder de 30 ‘goed houdt’ als symbool voor hoe het soms voelt dat de maatschappij enkel waarde hecht aan moeders of vrouwen die nog jong en vruchtbaar zijn.

Die belevingswereld kunnen vertalen naar een plaatje wat mensen kunnen zien en interpreteren is voor mij de magie van film en ook een van de factoren waarom ik dit als beroep heb gekozen.

Ik haal op artistiek vlak veel inspiratie uit makers zoals Adam McKay, Guillermo del Toro, en de Latijns-Amerikaanse stroming van magisch realisme. De verhalen zelf vloeien voort uit mijn directere omgeving. Frustraties of leermomenten waar ik tegenaan loop. Dingen waar ik geluk uit haal. Gekke situaties die me overkomen waar mijn fantasie geheel op los gaat. Maar wat ik het allerbelangrijkste vind is sterke veerkrachtige vrouwen neerzetten. Vrouwen die tegen de gevestigde orde ingaan, op een kleine of grote manier. Rolmodellen neerzetten voor vrouwen, laten zien dat het ook anders kan en mag dan dat ons nu wordt verteld. Rolmodellen waar ik als jonger meisje, of nu in mijn huidige levensfase behoefte aan heb.

Ambities

Ik wil na mijn afstuderen kijken of ik een samenwerking met Rose Stories aan kan gaan, hun visie en het werk wat zij maken spreekt mij erg aan. Ook zou ik in de toekomst graag deels willen uitwijken naar de Spaanse filmindustrie.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik van deze studie meegekregen heb is dat de angst om het ‘niet goed’ te doen, de grootste vijand is van creativiteit, of in ieder geval voor mij. Zolang je open staat voor feedback en dapper genoeg bent om van je originele ideeën af te wijken, is het helemaal niet erg om af en toe een misstap te maken. Daarvoor open staat geeft je de vrijheid om nieuwe dingen te creëren. Daarbij is iets fout doen ook nog eens hoogst subjectief.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Kamertje Gereserveerd
Ravolution (2021)
Hebi (2022)
Shelf Lives (2023)