Duurzaamheid en circulariteit

Schemertij | if we dance, if we dream, who can we be? | van ego- naar eco

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
'Schemertij' komt voort uit een interdisciplinair artistiek onderzoek naar de rol die kunstenaars -kunnen- spelen in het bewegen naar een natuur- en cultuurrijke, harmonieuze toekomst. Afgelopen jaar heb ik collectieve creatieve processen geregisseerd, kunstfestivals opgezet, met eigen muziek opgetreden op congressen, beeldend werk gemaakt en een inspiratiepakket ontworpen voor kunstenaars. Al deze in elkaar verweven processen hebben samen het concept voor het 'Schemertij' gevormd.

"In het Schemertij kleuren verwondering, verdriet, liefde, frustratie, vergeving, (klimaat)stress, verbinding en moed de lucht in. Het huidige tijdperk zakt, met al wat we voor waar hielden, achter de horizon.
We balanceren in het tweelicht. De levende wereld zingt. Mens en natuur verenigen zich in een nieuwe dans.

We zenden rimpelingen uit.
Samen zwellen ze aan tot krachtige golven,
die het tij doen keren.

De nieuwe dag kijkt verwachtingsvol toe."

Het 'Schemertij' is de fase tussen tijdperken, de tijd tussen verhalen. Waar het oude verhaal niet meer werkt, maar we ook nog niet weten wat het nieuwe verhaal gaat worden.

Het 'Schemertij' dient zich aan als open ruimte om te onderzoeken hoe dat nieuwe verhaal eruit zou kunnen zien. Het eind van de wereld kunnen we ons al te goed voorstellen, maar hoe ziet een wereld in harmonie eruit? Het is een aanmoediging om onze verhouding tot de natuurlijke wereld te herontdekken. Om onze wereldbeelden te kantelen naar een ecocentrische visie, waar verbondenheid in de kern van ons bestaan schittert. Een uitnodiging om samen droomscenario's te verbeelden en verhalen te creëeren om na te streven. Dans en droom je mee?

Artist statement

Vanuit een fascinatie voor de relatie tussen mens en natuur houd ik me bezig met de rol van de kunsten in het bewegen van een ego- naar een ecocentrisch wereldbeeld en van doem- naar droomscenarios. Dit doe ik als interdisciplinair kunstenaar, muzikant, makend onderzoeker en regisseur van collectieve creatieve processen. Met mijn werk wil ik verwondering, verbinding en verbeelding aanwakkeren. Om zo een verlangen te scheppen om samen te dromen over welk verhaal we willen omarmen als samenleving en de rol die eenieder daarin wil spelen. “if we dance, if we dream, who can we be”.

Ambities

Komende jaren wil ik blijven voortbouwen op dit afstudeerproject. Met verschillende (nieuwe) projecten, disciplines, samenwerkingen etc. Mijn wens is om nu te gaan toewerken naar een interdisciplinaire kunstbeleving/concert dat kan plaatsvinden binnen en buiten de cultuursector. Met een bijbehorend muzikaal album over het thema. Ik zit in ieder geval vol met ideeën en energie. Benieuwd waar het me zal leiden.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd om mijn artistieke makerschap in te zetten om verandering teweeg te brengen. Ik ben het experiment en niet-weten gaan omarmen en ben gaan onderzoeken door te maken. Deze studie heeft me op een pad gebracht waar ik me ben gaan richten op de kans die er ligt voor kunstenaars om een belangrijke rol te spelen in het bewegen naar een duurzame, harmonieuze toekomst. Ik heb geleerd om bruggen te slaan tussen de kunsten en andere disciplines, om samen een verhaal te vertellen dat spreekt tot hoofd en hart.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Eigen initiatief & organisatie:
11/06/23 | Expo Retelling The Story Of Humans and Nature | De Havenloods, Utrecht
10/09/23 | BLAD festival | Beton-T, Utrecht

Upcoming concerts:
16/08/24 | Graceland Festival
20/11/24 | Congres Van Winst naar Waarde
07/12/24 | Stadsklooster

Expositie:
April-jun 2024 | Fotoserie 'Schemertij' | Ekko, Utrecht.
Prints verkrijgbaar op www.loeslune.com/shop