Zorg en welzijn

Saint Ottelys

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Heiligen komen voor in een grote verscheidenheid aan verhalen, waarbij bepaalde patroonheiligen gespecialiseerd zijn voor een bepaald publiek. Het verhaal van Sint Ottelys volgt de fictieve beschermheilige van het creatieve proces. Het gaat over de tegenslagen en overwinningen die je op een creatief pad tegenkomt, en is voor iedereen die in een creatief proces zit, zat of zal zitten. In dit werk wil ik aandacht geven aan het feit dat de weg die creatievelingen afleggen om tot een eindwerk te komen, niet altijd vlekkeloos verloopt. Het maken lukt niet altijd en het komt niet altijd vanzelf. De diepe dalen waarin we ons eigen makerschap bevragen, zijn momenten waar meer over gesproken mag worden. Op dit soort momenten is het lastig om rust te nemen, maar alles heeft rust, zon en water nodig, ook wij als creatievelingen.

Artist statement


In mijn werk voel ik me enorm geïnspireerd door westerse kunstgeschiedenis en religie, met name door kunst uit de late middeleeuwen en de renaissance. Naast het gebruik van religieuze en historische thema's, combineer ik deze interesses met thematiek rond identiteit, zelfexpressie en persoonlijke tegenslagen. Waarom voelen wij de dingen die wij voelen? Wat betekent het om je eigen persoon te zijn en welke ervaringen zijn juist universeel? Waarom wil men ergens in geloven en wat is dan de functie van religie?

In mijn werk gebruik ik graag inkt, houtskool en fineliners. Hoewel ik voornamelijk in zwart-wit werk, houd ik ook erg van risoprinten, wat mijn illustraties naar een heel nieuw niveau tilt door de levendige kleuren. Het verschil tussen piepkleine details en ruige, vlotte lijnen is iets wat ik waardeer in mijn eigen werk. Mijn werk eindigt vaak een beetje grof, terwijl het tegelijkertijd gedetailleerde elementen bevat.

Ambities

Als eerst wil ik meer lelijke tekeningen hebben gemaakt. Ik wil het gevoel dat alles perfect moet zijn van mij af kunnen schudden, zodat ik mezelf meer fouten laat maken waar ik dan weer van kan leren. In vijf jaar wil ik mijn werk als illustrator hebben gecombineerd met kunsteducatie. Ik zou het ontzettend leuk vinden om mensen interesse te laten ontwikkelen in kunstgeschiedenis en kunst, door mijn werk én door bijvoorbeeld lezingen te geven. Hiernaast wil ik ook graag een aantal korte geïllustreerde verhalen hebben uitgewerkt waar ik al een tijdje met de concepten mee bezig ben. Ook wil ik mijzelf nog meer verdiepen en ontwikkelen binnen het medium glas-in-lood.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd dat Illustratie ontzettend breed is, en hoeveel informatie je eigenlijk met beeld kan overbrengen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat beeld niet altijd letterlijk en perfect hoeft te zijn. Illustraties brengen ook meer over dan alleen informatie, zoals gevoelens, interpretaties, meningen, vragen en nog veel meer. Ook kunnen beelden over onderwerpen gaan zo groot of klein als ik wil, en dat is iets wat ik erg fijn vind om te hebben gerealiseerd. Wat ik ook heel erg waardeer is dat ik heb ervaren hoeveel ik van mijn medestudenten heb geleerd. Projecten met elkaar bespreken, zien hoe iemand anders dingen aanpakt en dan hier weer over praten. Ik heb ontzettend veel gehad aan mijn medestudenten, en daar ben ik erg dankbaar voor.