Zorg en welzijn
Diversiteit en inclusiviteit

SAAM

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
SAAM is een samenwerkingsproject tussen mij, als ontwerper, en twee jongeren die op één of meerdere levensgebieden vastlopen of dreigen vast te lopen. Het doel is om deze jongeren via het designproces te helpen hun zorgen los te laten en opnieuw succeservaringen op te doen. Daarnaast wil ik hen verschillende vaardigheden bijbrengen die ze tijdens het designproces leren.
Elke samenwerking binnen SAAM is één-op-één, gericht op co-creatie. Het is essentieel dat ik niet de rol van begeleider of hulpverlener opneem, maar dat er een gelijkwaardige samenwerking ontstaat. In dit proces werken we samen aan creatieve projecten, waarbij zowel de jongeren als ikzelf evenveel bijdragen. Hierdoor kunnen we plezier beleven, nieuwe technieken leren en positieve veranderingen teweegbrengen.
Ik geloof sterk in de kracht van kunst. Door middel van diverse materialen en technieken, van linosneden en textiel tot epoxy en metaal, bied ik op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften en talenten van elke jongere. Via product design combineer ik esthetiek met functionaliteit om problemen in de sociale sector aan te pakken.
De focus van SAAM ligt op wat goed gaat in plaats van op de problemen. Samen creëren we een omgeving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen, hun veerkracht kunnen versterken en hun zelfvertrouwen kunnen herwinnen. Door deze co-creatieve benadering help ik jongeren op een alternatieve manier moed te vinden en nieuwe perspectieven te ontdekken.

Artist statement

In mijn werk zoek ik de verbinding tussen kunst, design en social work. Ik geloof dat kunst een krachtig middel is om maatschappelijke bijdragen te leveren en positieve veranderingen teweeg te brengen. Mijn specialisme ligt in het creëren van projecten die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook sociale impact hebben.
Wat mijn werk uniek maakt, is de nadruk op samenwerking. Ik werk graag samen met anderen omdat ik ervan overtuigd ben dat je gezamenlijk meer kunt bereiken dan alleen. Door samen te werken met anderen ontstaan er projecten die verschillende perspectieven en expertises combineren, wat leidt tot rijkere resultaten.
Mijn doel is om kunst en design in te zetten als hulpmiddel voor sociale verandering, waardoor zowel de deelnemers aan mijn projecten als de bredere gemeenschap kunnen profiteren.

Ambities

Mijn ambities zijn gericht op het succesvol opzetten en uitbouwen van Workspace 010 in Rotterdam. Dit concept biedt niet alleen ruimte aan diverse kunstenaars om aan hun eigen projecten te werken, maar creëert ook een veilige en inspirerende omgeving voor jongeren die uitdagingen ervaren op verschillende levensvlakken.
Over vijf jaar hoop ik dat Workspace 010 operationeel is en dat we actief bezig zijn met het ondersteunen van jongeren. Ik wil dat Workspace 010 een bekende en gewaardeerde plek is waar jongeren en kunstenaars samenkomen, van elkaar leren en elkaar inspireren. Het zou geweldig zijn als we kunnen terugkijken op succesverhalen van jongeren die hun weg hebben gevonden en hun talenten hebben ontdekt dankzij onze werkplaats.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en heb ik geleerd hoe ik design breder kan inzetten voor maatschappelijke problemen. Door te experimenteren met materialen en technieken heb ik mijn eigen stijl gevonden die mijn werk onderscheidt. Dit gaf me vertrouwen in mijn creatieve keuzes.
Een belangrijk inzicht was dat design meer is dan alleen esthetiek; het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor sociale verandering. Tijdens mijn afstudeerproject werkte ik samen met jongeren om kunst te maken die maatschappelijke kwesties aankaart. Hierdoor zag ik hoe ontwerp persoonlijke groei kan stimuleren en een impact kan hebben op de gemeenschap.
Kortom, mijn studie heeft me niet alleen geholpen om mijn eigen stijl te vinden, maar ook om te zien hoe design kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Deze inzichten neem ik mee in mijn verdere carrière, waarin ik hoop een positieve impact te maken met mijn werk.