The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Kunstinstallatie ‘Rooted’ met de daarbij behorende ‘voelkaarten’ is een interventie die zorgt voor stressvermindering in de wachtkamer van de zorg.
Stress bij patiënten is funest voor de zorg. Patiënten hebben mindere concentratie, slechter geheugen en ervaren een belemmering bij de overdracht en opname van informatie. Juist onwetendheid, zorgen, angst en spanning zorgen in de wachtkamer van de zorg voor een verhoogd stressniveau van patiënten. De kans op fouten tijdens het behandelproces wordt hiermee vergroot omdat zorgprofessionals extra inspanning moeten leveren om patiënten gerust te stellen en om de juiste informatie te verkrijgen. Daarnaast laat een slecht gesprek met de zorgprofessional bij patiënten een gevoel van ontevredenheid achter. Patiënten zijn minder tevreden over de behandeling, hebben onvervulde verwachtingen en hebben een grotere zorgvraag.

Aan de hand van Design Thinking en perceptiemanagement is de patiënt en haar ervaringen centraal gesteld in de wachtkamer van de zorg. De kunstinterventie is ontwikkeld naar de behoeften van patiënten door middel van gebruikerstesten, observaties en gesprekken met participanten en stakeholders uit de zorg, kunsten, psychologie, natuur en sociale geografie. De interventie zorgt voor positieve afleiding, een gevoel van controle en sociale support. Door middel van ademhaling, beweging en mysterie wordt de aandacht van patiënten vastgehouden en zintuigelijke effecten positief beïnvloed. De ontspannende werking van de kunstinstallatie stimuleert patiënten om in de gehele zorginstelling rust en kalmte te bewaren.

Dit alles zorgt ervoor dat de patiënten rustig het gesprek met de zorgprofessional ingaan, waardoor het gesprek en de behandeling effectiever verlopen.

- 'Rooted' is gemaakt in samenwerking met kunstenaar Studio Adinda.

Artist statement

Als kunstenaar en social designer van interactieve kunstervaringen maak ik, Aniek Karina, emoties bespreekbaar die vaak als “gewoon”, “hoort erbij” of “lastig bespreekbaar” worden bestempeld.

Ambities

Als social designer is het mijn missie in dit project om mensen op een rustige manier door het zorgproces te begeleiden. In de toekomst wil ik verder te gaan met stressvermindering binnen de zorg en tijdens andere momenten van wachten.

Geleerd tijdens de studie

Mijn kunstinterventie is voortgekomen uit een mooi, spannend, leerzaam en verrassend proces. De master Crossover Creativity heeft ervoor gezorgd dat ik naast kunstenaar ook onderzoeker en verbinder ben geworden. Het was een mooie uitdaging om een kunstinterventie te ontwikkelen naar de behoeften van de patiënten in de zorg om zo stress te verminderen waarvan de hele zorg profijt heeft.