Ander thema

Reverse Rangaku

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Rangaku is de Japanse Nederlandkunde. Deze term was ontwikkeld in de tijd dat Nederland exclusief een handelspost bezat in Japan. Naast deze handelsbond, had Japan bijna twee eeuwen geen contact met de rest van de wereld. Nederland was toen de informatiebron die de westerse kennis overbracht.

Bij mijn afstudeerwerk heeft het tegenovergestelde plaats gevonden, en heb ik mij verdiept in de Japanse cultuur. Van de landschapselementen en architectuur tot de ambacht-esthetiek en materiaalkunde. Door af te reizen naar Japan heb ik deze kennis opgedaan. Dit is de Nederlandse Japankunde. De schoonheden die mij daar zijn opgevallen heb ik vertaalt naar decoratieve interieurobjecten, zoals een wandkleed, servies, en een bijzettafel.

Voordat mijn afstudeerwerk beschouwd kan worden als een kunstvorm gericht op u, is het eerst en vooral een persoonlijke souvenir gemaakt in eigen land, van eigen hand en met gedachten bij Japan.

Artist statement

‘A designer on a mission to reinstall the charm and aesthetic of history, nature, and culture in a world obsessed with renewal, speed, and functionality.’

Dit is een quote die ik mijzelf voorschreef een aantal jaar geleden, en sindsdien niet veel is veranderd. Mijn werk is uniek, omdat ik inspiratie haal uit de wereld van vroeger en dit op een creatieve wijze weer herinterpreteer. Het stimuleert mij om uit verschillende tijdperken allerlei design-aspecten terug te brengen naar iets dat vandaag de dag weer gebruikt, gedragen of gezien kan worden. Dit geeft elk decoratief ontwerp een eigen verhaal met een meerwaarde.

Ambities

Op korte termijn hoop ik meer in aanraking te komen met internationale ontwerpers en deel te nemen aan Design Weeks in Milaan, Parijs en Eindhoven. Op de lange termijn hoop ik te kunnen werken voor een design studio die een mix tussen Graphic en Product design aanbiedt en mijn vaardigheden doet ontwikkelen tot een professioneel level.

Geleerd tijdens de studie

Om altijd kritisch te blijven reflecteren en stil te staan bij de context van je werk. Ook het verwerken van feedback en terugbrengen van ideeën is van groot belang. En wanneer het neerkomt op presenteren, less can be more.