Diversiteit en inclusiviteit

REAL TALK

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In opdracht van de Gemeente Amsterdam ontwikkelde ik REAL TALK, een spel voor jongeren van 15-23 jaar uit Amsterdam Nieuw-West om in gesprek te gaan over gevoelige thema's die spelen in de maatschappij. De spellen worden verspreid onder alle jongerenorganisaties actief in Amsterdam Nieuw-West. Het doel van dit spel is iets nieuws leren over iemand anders dat je nog niet wist en op een respectvolle manier de dialoog aangaan met iemand die anders denkt dan jij. Het doel is niet om iemand anders te overtuigen van hoe jij denkt, maar de verschillende meningen naast elkaar te laten bestaan.
De spelhandleiding van REAL TALK

Artist statement

Ik zie mijzelf als verbindend kunsteducatief professional. Het liefst breng ik diverse werelden samen die elkaar niet goed kennen of begrijpen aan de hand van ludodidactische technieken.

Ambities

Over vijf jaar heb ik nieuwe kunsteducatieve spellen ontwikkeld op het gebied van diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs. Het onderwijs dat wordt gegeven op de Hogeschool van Amsterdam is mede door mijn hand interactiever en kunsteducatiever.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd om buiten de hokjes te denken van het didactische model zoals ik deze mijn hele leven ken. Meer doen, minder denken. Meer intuïtie, minder ratio. Dankzij muzische professionalisering zie ik de waarde in van de 'kunstenaar in de hoek' tot en met het 'theatrale dialoog'. Hoe het onderbewustzijn in een kunstsetting (onbewust!) naar boven drijft en je krachten toont. Door middel van ludodidactiek leerde ik hoe je door middel van spel onbekende werelden bij elkaar krijgt. Voor mijn Project 1 en Project 3 (afstuderen) heb ik persoonlijke grenzen verlegd en voor diverse opdrachtgevers een blijvend kunsteduactief product opgeleverd. Maar ook van mijn klasgenoten leerde ik een hele hoop; de diversiteit van de groep bracht iedere keer weer nieuwe inzichten en elke week een lach op mijn gezicht.

Hoe breng ik de dialoog op gang tussen jongeren van 12-23 jaar in Amsterdam Nieuw-West over discriminatie, racisme, seksisme, homofobie en andere vormen van uitsluiting aan de hand van een spel?

In opdracht van de Gemeente Amsterdam deed ik onderzoek naar wat er nodig is om jongeren uit stadsdeel Nieuw-West met elkaar in dialoog te krijgen over gevoelige maatschappelijke thema's. Hieruit ontstond REAL TALK: een spel dat dit gesprek aanwakkert. Het doel van dit spel is iets nieuws leren over iemand anders dat je nog niet wist en op een respectvolle manier de dialoog aangaan met iemand die anders denkt dan jij. Het doel is niet om iemand anders te overtuigen van hoe jij denkt, maar de verschillende meningen naast elkaar te laten bestaan. De spellen worden verspreid onder alle jongerenorganisaties actief in Amsterdam Nieuw-West.