Mode
Onderzoek
Foto: overig
Videoclip
Collectie
Kleding
Duurzaamheid en klimaat
2021

Re-value

Denise Meier
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Re-value

Met mijn collectie Re-value wil ik mensen bewust maken van de noodzaak om restmaterialen in te zetten om nieuwe kleding van te maken en te dragen. In minder dan een jaar tijd wordt meer dan de helft van de gemaakte fast fashion weggegooid. Mijn doel is om bij te dragen aan een circulaire economie en om de grote afvalberg van de fast fashion industrie te verkleinen. Door kleding te maken met herbruikbaar materiaal, geef ik nieuwe waarde aan afgedankt textiel en hierdoor zorg ik voor een verlenging van de gebruiksduur. Ik ben opzoek gegaan naar rest- en afvalmaterialen en deze heb ik op verschillende manieren gemanipuleerd en experimenten mee gedaan. De nieuwe textiele die er ontstonden zijn mijn uitgangspunt geweest voor mijn collectie Re-value. Als maker wil ik mij inzetten om de industrie te verrijken door aandachtiger te kijken naar wat het materiaal voor mogelijkheden biedt. Door middel van platte stoffen te voorzien van reliëf, patronen door te stikken en gebruik te maken van punch- en borduur technieken heb ik de materialen verrijkt. Ik wil door middel van mijn collectie mensen inspireren om beter om te gaan met de materialen die we hebben.

 

*Gemaakt van textielvezels van afgedragen kleding.

Videografie: Pasqual Amade & Najim Jansen. Modellen: Ruby Joemai & Timothy Goring. MUA: Jasmin Kulik

*Gemaakt van afvalresten geweven textiel labels 

Als ontwerper met een focus op materiaal experiment en onderzoek, is het duurzame karakter binnen het ontwerpproces een belangrijk vertrekpunt. Ik maak draagbare kledingstukken waarbij ik herwaardering wil creëren voor afval- en restmateriaal.

Ik heb een liefde voor het vinden van pareltjes in de kringloop. Net dat ene tafeltje vinden die met één likje verf opeens een designer product lijkt. 

Zo zie ik dat ook met oude kleding of materialen die je in eerste instantie niet als ‘mooi’ zou beschouwen maar na aanpassingen wel. Ik zet mij in voor een circulaire economie waarbij textiel na gebruik weer verwerkt kan worden tot iets nieuws en dus niet in de afvalbak belandt. Met deze restmaterialen maak ik stofbewerkingen die veel structuur hebben. Deze nieuwe textiele worden ingezet tot kledingstukken voor dames. Het zijn gewaagde statement pieces met een comfortabele fit. In elk kledingstuk zijn veel details zichtbaar. Met mijn ontwerpen wil ik via een hedendaagse innovatieve manier mensen bewust maken van de noodzaak om restmaterialen in te zetten om nieuwe kleding van te maken en dragen. 

*Gemaakt van textielvezels van afgedragen kleding & deadstock kunstleer


 

Denise Meier Wil je een reactie achterlaten over mijn werk? Of in contact met mij komen? Log dan in of klik op de knop hierbeneden om een berichtje te kunnen sturen.

Fotograaf: Lisa van Vlijmen. Model: Kore Vandalon