Duurzaamheid en circulariteit

RAW

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Keramiek wordt al millennia lang wereldwijd toegepast. Hoewel dit ambacht door de jaren heen verfijnd is, is het productieproces opmerkelijk onveranderd gebleven. Aardewerk beleeft momenteel een opleving in populariteit als creatieve uitlaatklep in een stressvolle samenleving. Echter, bij een grondige analyse van alle aspecten van keramiek stuiten we op uitdagingen wat betreft milieubelasting, met name het energie-intensieve en koolstofrijke stookproces.

RAW is een materiaal- en vormonderzoek op basis van rivierklei en biologische bindmiddelen, waarbij ik gebruik heb gemaakt van verschillende verwerkingstechnieken zoals 3D-printen. Hierdoor ontstond een op klei gebaseerd materiaal, met natuurlijke uitstraling, dat geen hoge temperaturen vereist en toch sterk is. Dit alternatieve proces is niet alleen energiezuiniger, maar ook milieuvriendelijker.
De combinatie van 3D-printen en traditionele technieken, leidt tot unieke en onverwachte resultaten. De onvoorspelbaarheid van klei in combinatie met 3D-printen en traditionele ambacht, opent nieuwe mogelijkheden en benadrukt verschillende aspecten van het materiaal die anders niet zichtbaar zijn.

Artist statement

Mijn creatieve reis omvat functionele, sculpturale kunst en digitaal ontwerp, waarbij ik verschillende media gebruik om mijn visies tot leven te brengen. Ik werk met klei waarbij ik eeuwenoude ambachten en innovatieve 3D-print technieken samen laat komen.

Mijn kunst combineert organische vormen met abstracte concepten. Mijn nomadische opvoeding en tijdelijke verblijven zorgde ervoor dat ik de landschappen om me heen als één grote speeltuin vol inspiratie zie. Ik ben gefascineerd door de ongerepte schoonheid van de natuur. Het vormt de drijvende kracht achter mijn artistieke expressie.

Geïnspireerd door de vloeibaarheid van water, de geleidelijke transformaties van erosie en de grootsheid van rotsformaties, combineer ik natuurlijke wonderen met digitaal ontwerp om zo de buitenwereld te verkennen en tegelijkertijd introspectie aan te moedigen. Ik pleit voor aanpassing boven controle, met als doel de blijvende schoonheid en veerkracht van de natuur te vieren door middel van mijn werk.

Ambities

In de komende vijf jaar wil ik de grenzen van het materiaal verkennen en ontdekken wat er mogelijk is binnen diverse toepassingen en technieken.

Ik wil samenwerken met andere makers en disciplines om een uitgebreide database op te bouwen. Deze database zal alle verschillende mogelijkheden en toepassingen van het materiaal bevatten en zo een waardevolle bron zijn voor verdere innovatie. De kennis en technieken die ik tijdens mijn onderzoek verzamel, wil ik toepassen op mijn eigen producten. Mijn doel is om een bedrijf op te richten en deze producten op de markt te brengen. Ook hoop ik mijn werk te delen met anderen door middel van exposities.

Geleerd tijdens de studie

De afgelopen vier jaar heb ik hard gewerkt aan het opbouwen van mijn toolkit. Ik heb veel verschillende dingen geprobeerd in vrijwel alle werkplaatsen en heb geleerd wat voor mij de moeite waard is om verder te verkennen en wat simpelweg niet bij mij past. Deze periode van intensieve verkenning heeft me niet alleen geholpen mijn vaardigheden te verbeteren, maar ook om duidelijkheid te krijgen over mijn sterke en zwakke punten en welke richtingen ik tijdens mijn creatieve reis wil inslaan.
Ook heb ik geleerd dat elke stap in mijn maakproces net zo waardevol is als het eindproduct. Dat zelfs de uitkomsten die ik als mislukkingen zag net zo belangrijk zijn en waarde toevoegen aan mijn groei, zowel persoonlijk als professioneel. Al deze ervaringen die ik de afgelopen vier jaar heb opgedaan, zijn allemaal even substantieel en nuttig.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2022 Hoofd Boven Water - Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten